0

unparelld’arquitectes

Reactivation of Plaza del Carme . Olot

unparelld’arquitectes

Shopping is an integral part of the street. Improving the vitality, comfort, and safety of the public space was done by fostering occupancy of closed shops and emphasizing relationships through the shop windows. That was the task developed on the street in the project, Good morning, Carme! (Olot, 2021). In a single year, 1000 m² of shops were opened and 120 m of façade were redesigned in a single square in the old town. Continue reading unparelld’arquitectes

0

unparelld’arquitectes . Calvet . Rodeja

fontada . Olot

unparelld’arquitectes . Clàudia Calvet . Xevi Rodeja . photos: © José Hevia . © Roger Serrat-Calvó

Three volcanic-stone terraces and rows of plane trees shape one of Olot’s best public spaces: the fountains of Sant Roc. It is a damp, shady and cool spot, accompanied by the river and murmuring of the water. It is a wonderful solution for the border between the urban fabric and the natural environment and, paradoxically, is an infrastructure designed for water catchment, bridges and railways. Continue reading unparelld’arquitectes . Calvet . Rodeja

0

unparelld’arquitectes

House between canopies . Vilablareix

unparelld'arquitectes . House between canopies .  Vilablareix José Hevia afasia (1)

unparelld’arquitectes . photos: © José Hevia

A two-storey house fit between two canopies. This is the answer to the common conflict between a desire – to enjoy the spatial attributes of a detached house – and planning – small plots with the minimal 3m separation to the property line. The possibility of installing lightweight features in the non-buildable area is the loophole in the ordinance that will be the engine driving this project. Continue reading unparelld’arquitectes

0

unparelld’arquitectes . Domene

Escenografía de urgencia . Olot

© Jose Hevia

unparelld’arquitectes . Quim Domene

Los derribos se repiten en el centro histórico de Olot. Ante distintos motivos, las mismas consecuencias: solares abandonados, pérdida de urbanidad, desfiguración de la calle, destrucción del paisaje ordinario. La mitad de la casa de Can Sau, tangente al santuario del Tura, estaba afectada por alineación de vial. El solar restante, presidido por una medianera y cuatro contrafuertes escalonados, permanece vacío. Es edificable, pero no hay ninguna gestión a la vista. Continue reading unparelld’arquitectes . Domene

0

unparelld’arquitectes

Terrazas . Sant Esteve d’en Bas

unparelld'arquitectes . Terrazas . Sant Esteve d’en Bas afasia (1)

unparelld’arquitectes . fotos: © José Hevia

Dos forjados cusen las casas de can Man y can Central en Sant Esteve d’en Bas. La primera es la residencia vacacional de las dos familias herederas, que disponen de una planta cada una. La segunda representa la oportunidad de ampliar el espacio doméstico, dotándolo de estancias más conectadas al aire libre. Continue reading unparelld’arquitectes