0

unparelld’arquitectes

House between canopies . Vilablareix

unparelld'arquitectes . House between canopies .  Vilablareix José Hevia afasia (1)

unparelld’arquitectes . photos: © José Hevia

A two-storey house fit between two canopies. This is the answer to the common conflict between a desire – to enjoy the spatial attributes of a detached house – and planning – small plots with the minimal 3m separation to the property line. The possibility of installing lightweight features in the non-buildable area is the loophole in the ordinance that will be the engine driving this project.

The geometry of the floor plan frees up two outside rooms, each of about 40m², which incorporate the mandatory separation. A room midway between the street, the front door and the kitchen functions as a foyer, parking space or large room for casual celebrations. The other is an intermediate room and the perfect space for extending activities in the living room to a covered outside.

These spaces are shaped by a metal structure with retractable awnings, which improve how the building behaves to weather conditions. With this lightweight architecture, the house is compact, with load-bearing walls. A single perfectible window format is repeated, except for the sliding doors that maximise the openness of the ground floor.

The staircase, laid out diagonally in the middle, divides the home into two C-shaped palindromic bodies. Each part holds a canopy with a chamfered façade. Most of the windows open here, providing a diagonal view that adds visual depth and privacy from the neighbours. The geometry and layout of the openings allow for different types of light in a single room, as well as viewing the house itself through the windows.
_

House between canopies
Vilablareix, Spain, 2020

Situation
17180 Vilablareix, Catalonia, Spain

Authors
unparelld’arquitectes: Eduard Callís, Guillem Moliner

Design and construction team
Xevi Rodeja, Clàudia Calvet
Thommy Parra, Sara Palmada, Sergi Jiménez

Structural Designer
Blázquez Guanter

Technical Engineer
Jordi Comino

Building Engineer
Jesús Bassols – Gespromat

Project Management
Cercle Gespromat

Client
Private

Builder
David Construccions i Restauracions

Photographs
José Hevia

Surface
201 m² + 83 m² canopies

Project
2017

Completion
2020

 

Una casa de dos plantas amoldada entre dos palios. Esta es la respuesta al conflicto habitual entre un deseo –disfrutar de los atributos espaciales una vivienda aislada- y el planeamiento –parcelas pequeñas y separación mínima a lindes de 3m-. La posibilidad de instalar elementos ligeros en el espacio no edificable es el resquicio de la ordenanza que será motor de proyecto.

La geometría de la planta libera dos salas exteriores de unos 40m², que incorporan la separación obligatoria. Una pieza media entre la calle, la entrada y la cocina, funcionando como vestíbulo, aparcamiento o lugar de celebraciones informales. La otra, como sala intermedia que permite extender con amparo la actividad del salón al exterior. 

Son espacios configurados por una estructura metálica con toldos replegables, que mejoran el comportamiento climático del edificio. Ante esta arquitectura liviana, la casa es compacta, de muros de carga. Se repite un único formato de ventana perfectible, a excepción de las corredizas que maximizan la apertura de la planta baja. 

La escalera, dispuesta en diagonal en el centro, organiza la casa en dos cuerpos capicuados en C. Cada parte abraza un palio con una fachada achaflanada. La mayoría de ventanas se abren aquí, permitiendo una visión en diagonal que otorga profundidad visual y resguardo de los vecinos. La geometría y disposición de las aperturas permite disfrutar de distintos tipos de luz en una misma habitación y ver la propia casa a través de las ventanas.