0

RCR Arquitectes

Palmares Ocean Living & Golf Resort . Lagos

RCR Arquitectes . Palmares Ocean Living & Golf Resort . Lagos afasia (1)

RCR Arquitectes . + archdaily

Inspired by the colors and textures of the surrounding environment RCR Architectes have translated the Algarve’s landscape into new residences and facilities at the Palmares Ocean Living & Golf Resort. A total of 37 new signature apartments and luxury villas are currently under construction, with completion due dates expected between summer 2021 and 2022.

 

The Palmares Ocean Living & Golf resort is nestled between Alvor, Lagos, and Ponta da Piedade in the western Algarve, Portugal. The site is complemented with a sandy shore, various hues of oranges and browns from the topography, and shades of green from the surrounding vegetation. The award-winning firm have teamed up with owner and operator Kronos Investment Group, who have both ensured that environmental integration and sustainability are deep-rooted within the project. The newly-designed residences are part of a masterplan of 460 homes, two five-star hotels, and a variety of sports, leisure, and wellness facilities. In addition to the houses, the architects are also designing a Clubhouse that serves as the resort’s focal point dedicated to its residents.

The architects harmonized the interiors with the outdoors, and created a landscape-immersive living experience for the residents through the houses’ materials, color palettes, and vistas. The project’s facades and interior walls are equipped with an insulated clay-colored Stucco finish, while the flooring is covered with natural stone baseboards.

The homes at the resort have been developed under the Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) sustainability accreditation framework, meaning that each apartment benefits from sufficient daylight exposure, water-saving appliances, and has been constructed with responsibly-sourced materials. In order to protect the sea views, building implementation zones, and height limits, strict construction parameters were implemented to ensure that each residence has the opportunity to benefit individually from the surrounding landscape.
_