0

Ágora arquitectura

HUT FOR THE WEEKEND

Ágora arquitectura . HUT FOR THE WEEKEND afasia (1)

Ágora arquitectura . photos: © Joan Casals Pañella . + AV

The commission requires the construction of a hut to enjoy free time.

 

The project proposes to review an often practice associated to Do It Yourself construction not very sensitive to the environment, which continues using elements of sporadic occupation in more permanent occupations, such as those that occur today in the camps designed for weekend rest.

We are located in a small parcel of a camping area on the Catalan Pyrenees, situated between the joint of the rivers Durán and Segre, and the road that ties Bellver de la Cerdanya and Isòvol on the Pirenaico axis.

Surrounded by the woods of Tossal d’Isòvol de Beltarga, inside the camping stand an habitat concept that surely shows a respectful behaviour toward its context. On one hand, the limited energy consume, makes as aware of the necessity of a careful use of the available resources. On the other hand, the restricted occupation of the private and the tendency to disclose the social services to the exterior, calls up to preserve the common spaces, enhancing the social relations.

The proposed pad, presents three distinguished areas.

Toward the front, the cooking and living areas allow a continuous flow with the social activities, occurring in the immediate outdoor. Those public functions are gathered in a single space, resembling a big porch that opens up with three full height sliding windows, embodying the will of extending inner spaces in the outer environment, together with the floating platform standing outside and the roll up shutters that, through a distancing mechanism, colonize the exterior.

In the rear part, two sleeping areas and a storage hide the most intimate area of the house, recalling the minimum space logics of the caravans’ word.

Through the central area, a set of passing services are displayed to equip the dwelling with the same comfort that some adjacent bungalow presents.

The prefab technique is considered as a measure to optimize resources, limiting at best the risks, as well as an opportunity to save time, reduce costs and obtain a better precision during the construction progress.

Moreover, the outer layer, as a container of the whole space, consists of a tubular structure – 60x60mm section – built up by modular units of 1.5×1.5m, composing two horizontal planes, fixed 3m apart by a set of 12 vertical pillars with the same section. The lower plane doubles its longitudinal structure, to allow better lifting and transportation conditions. The upper plane, instead, doubles the transversal structure, to respond to the snow overload, building in the end a parallelepiped of 7.5×4.5x3m total.

The inner layer is finished with plywood panels, covering walls, floors and ceilings, creating a continuous evolving skin that reaches the warmth wanted for the indoor space to contrast the cold scene (milieu) outdoor.

In the intermediate layer, starting from a 100x50cm module that gets divided in its multiples to add some movement in the facade design, a coat of expanded cork is placed. This assure a great insulation to the dwelling, meanwhile giving it a mimetic look, respect the woods around.

At the roof level, a continuous rubber membrane, with no joints, chlorine and halogen free, layed on a slightly sloping structure, guarantees the waterproofing of the architecture, using a material that does not pollute during any phase of its production process and also recalls to the dark roofs in the surroundings.

Several passive systems have been considered, aiming the energy request reduction of the project:

Orienting the dwelling toward South, the sliding doors combine low emissive double glasses – to limit heat loss during winter – and, to restrict transmissions during summer, a solar control system made of simple roll-up shutters, which also projects a shadow onto the crossed ventilation system.

Elevating the house from the terrain, through the use of some concrete blocks, an air-chamber avoid the rise of soil humidity, screening the building from the frost and the heat coming from the earth.

The combination of expanded cork on the facade, with plywood panels on the interior elevations, generates a great thermal and acoustic protection, beyond turning down any possible thermal bridge. Furthermore, coming from sustainable forests and needing a very low maintenance, the material can be completely recycled.

Planning a light and dry structure, the total weight of the work is significantly reduced, easing therefore the lift, transportation and needed man work.

The project lays its gaze on the environment where it is situated, embracing its materiality and proposing a social program that meets its peculiar location, as well as responding to the climate requests, demanding for a significant decrease of energy usage in the construction process, at first, and during its whole life circle also.

Likewise the sporadic context of the site, detaching from the ground, simulating some proportion and dimensions that allow the dwelling to be moved around, and reflecting upon all those elements such as the platform, the awning and the steps that play a crucial role into the nomadic architecture of camping, they have now taken a step further from the kind of Do It Yourself construction, to become energetic efficiency systems.

In winter, snow causes changes in the camp. Everything, partially or completely disappear. The described work, too.

All that offers a shelter in the outdoor.
_

Construction timing: 30 days.

Total work weight: 5T.

El encargo requiere construir un refugio que permita disfrutar del tiempo libre.

El proyecto plantea revisar una praxis habitual asociada a una auto-construcción poco sensible con el entorno, que sigue utilizando elementos de ocupación esporádica en ocupaciones más permanentes, como son las que hoy se dan en los campamentos pensados para el descanso de fin de semana.

Nos encontramos en una pequeña parcela de una zona de acampada del pirineo catalán situada en la confluencia del río Durán y el río Segre y la carretera que une Bellver de la Cerdanya con Isòvol a través del eje Pirenaico.

Rodeado por los bosques del Tossal d’Isòvol y de Baltarga en el campamento se alza una idea de habitar ciertamente respetuosa con en el entorno. Por un lado, la limitación de los consumos energéticos, invitan a tomar conciencia de la necesidad de aprovechar los pocos recursos con los que se cuenta. Por otro lado,  la reducida ocupación privada y la habitual externalización de la mayoría de los servicios comunes llama a preservar los lugares de encuentro potenciando las relaciones  sociales.

El refugio propuesto, presenta tres zonas claramente diferenciadas.

En la parte frontal, sala y cocina, dando continuidad dentro a las relaciones sociales que ocurren fuera en el entorno, recoge la zona pública del conjunto formando una única pieza que como si fuera un gran porche, tanto se abre al exterior mediante tres puertas correderas, como presenta la voluntad de ampliar el espacio interior en el exterior a través de una plataforma drenante y unas persianas enrollables que mediante un separador colonizan el exterior.

En la parte posterior, dos espacios para dormir y uno para almacenar, esconden la zona más íntima de la casa, recordando los espacios mínimos del mundo de las caravanas.

En la parte intermedia, se sitúa una barra de servicios pasantes dotando al conjunto del confort de algunos bungalows adyacentes.

Se piensa en la prefabricación como medida  para optimizar recursos disminuyendo al máximo las mermas y como sistema para ganar tiempo, reducir costes, y obtener mayor precisión.

Así, en la capa más externa, como contenedor del conjunto del espacio, se piensa en una estructura tubular de 60x60mm compuesta de módulos de 1,5×1,5m que forman dos planos horizontales separados 3m mediante 12 pilares de 60×60mm. El plano horizontal inferior, dobla la estructura longitudinalmente, habilitando el sistema para ser elevado y transportado. El plano horizontal superior, dobla la estructura transversalmente, pensando en las sobrecargas de nieve del emplazamiento, construyendo así un paralepípedo de dimensiones totales de 7,5 x4.5x3m.

En la capa más interna, un revestimiento de OSB sirve para cubrir paredes, techos y suelos creando una envolvente continua que persigue la calidez del espacio interior en contraste con el frío del ambiente exterior.

En la capa intermedia, partiendo de un módulo estándar de 100x50cm que se despieza en sus múltiplos para escalar  la fachada, se sitúa una piel de corcho  expandido que dota la construcción de un gran aislante continuo que se mimetiza con el entorno boscoso.

En la cubierta, una continua membrana de caucho, sin juntas, libre de cloro y halógenos, bajo una ligera pendiente, asegura la impermeabilidad de la obra acudiendo a un material totalmente reciclable que no contamina en su proceso de fabricación recordando las oscuras cubiertas adyacentes.

Varios sistemas pasivos han sido tenidos en cuenta para reducir la demanda y el consumo energético:

Orientando la obra a Sur, tres grandes correderas combinan dobles acristalamientos bajo emisivos, de manera que en invierno se reducen las pérdidas de calor y en verano, con un sistema de control solar que utiliza unas sencillas persianas enrollables se reducen las transmisiones, generando incluso una sombra, que se apoya en un sistema de ventilación cruzada.

Elevando la casa unos centímetros del suelo mediante una hilada de bloques de hormigón, una cámara de aire ventilada evita que suban las humedades del terreno aislando el volumen edificado del frío y del calor del suelo.

Combinando el corcho expandido de la fachada con el tablero de virutas interior, se crea una gruesa protección térmica y acústica que siendo de nulo mantenimiento procede de bosques sostenibles,  resulta totalmente reciclable y evita cualquier puente térmico.

Planteando una construcción ligera y en seco se reduce el peso total de la obra facilitando el transporte, la elevación y los recursos empleados.

El proyecto mira el entorno fijo del lugar acercándose a su materialidad, proponiendo un programa social ordenado acorde a su ubicación particular y atendiendo a unas demandas de clima que invitan a reducir con la propia obra, primero la demanda energética para después el gasto del consumo energético durante la vida útil de la construcción.

También mira el entorno más efímero del emplazamiento, elevándose del suelo, acercándose a unas proporciones que hacen el proyecto transportable y reflexionando acerca de todos aquellos elementos que como la plataforma, el toldo o el escalón, juegan un papel fundamental en la arquitectura nómada del campamento y que ahora utilizándose en la arquitectura más permanente se han transformado en sistemas de eficiencia energética adaptando soluciones de la autoconstrucción.

La nieve del invierno también provoca cambios en el campamento. Todo, parcial o totalmente desaparece.

La obra aquí descrita también.

Todo desde la protección que ofrece un refugio ante la intemperie.

Tiempo de construcción: 30 días.

Peso total de la obra: 5T. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>