0

Christian Kerez

EWZ Power Plant . ZÜRICH

CHRISTIAN KEREZ . EWZ Power Plant . ZÜRICH (1)

Christian Kerez . + divisare

The electrical power supply company (EWZ), maintains a plot of land in one of the most complex and important urban areas of Zurich. The area had previously functioned as an industrial zone, and is characterized by its haphazard, yet vital, arrangement of warehouses, electrical lines, highways and railways. More recently, the neighborhood has begun to attract the development of new offices, apartments and hotels, including the tallest building in the city. The EWZ recognized the value of its property, and had tried several times to develop a comprehensive plan without success. Understanding the overall importance of the site, the city of Zurich decided to launch a competition. As is common in Switzerland, the competition required designs that were extremely detailed, and this was only achievable with the investment of significant resources and the involvement of many experienced specialists. Continue reading Christian Kerez

0

Christian Kerez

Social Housing in Paraisopolis . SÃO PAULO

CHRISTIAN KEREZ . Social Housing in Paraisopolis . SÃO PAULO (8)

CHRISTIAN KEREZ . photos: © CHRISTIAN KEREZ . + divisare

This project is located close to the favelas Jardim do Colombo and Paraisopolis. It offers houses for people that have to leave the favela because they are living areas of risk regarding hygiene or geological conditions. Most social housing projects propose only modernistic apartment units that are called singapawas in Brazil. This project offers the people living in this new settlement the same life as in a favela. Each house has a direct access to the alleys and small squares. In front of each living room there is a veranda where people can dry their clothes and stay outside. On top of most houses there is a roof terrace. Five different housing units, each with a surface of 50 square meters are built ninety times. The arrangement of these vertical, standardized single family houses is totally irregular to define a labyrinthic, continuously changing space. This project acknowledges the favelas as a very specific form of architecture with totally different qualities, architectural and urbanistic, than any modernistic or contemporary western residential area. Continue reading Christian Kerez

0

Christian Kerez

Fondation Beyeler extension . riehen/basel

Christian Kerez . Fondation Beyeler extension . riehenbasel (1)

Christian Kerez . renders: © ArtefactoryLab . + divisare

The shape of the plot (grey), the shape of the buildable underground (red), the shape of the existing small alley and trees (green), and the outline of the biggest possible exhibition space (yellow), are different from one another. These outlines frame and distinguish different building structures. Continue reading Christian Kerez

0

Kerez . Jans

House with a lake view . Thalwil

Kerez . Jans . House with a Lakeview . THALWIL (1)

Christian Kerez . Raphael Jans . photos: © Mikael Olsson . + divisare

The house is the inversion of the architecture typical of housing developments built into a slope. Every flat consists of one single room, staggered and facing the lake. Since the staggering follows the slope of the land, the evening sun reaches deep into the building in the summer. At the same time, the terracing allows all of the flats to have a view of the lake from the area facing the slope as well. The flats frame the view of the lake and are designed to block out the neighbouring buildings. A sequence of photographs taken along different contour lines of the slope assists in defining the exact view from each flat during the design process. The rooms that can be closed off, like the access stairs or the bathrooms, are placed in niche-like protrusions on the lateral walls. The project makes maximum use of the land, as stipulated by zoning regulations. The distorted, slanting body of the roof is a visual interpretation of the zoning laws that apply to the parcel. Every single point of the roof describes the maximum permitted height of the building, whose amorphous shape is heightened by lateral protrusions. The roof and the walls become a homogeneous unit through the use of black colour for the covering of the roof, walls, stairs and window frame. The monolithic colour emphasizes the sculptural, solid appearance of the building. Continue reading Kerez . Jans