0

AZAB

The inner home . Bilbao

Azab . The inner home . Mangualde afasia (1)

AZAB . photos: © Luis Díaz Díaz

On the mezzanine of a building without great attributes of the 70s next to one of the new expansion areas of Bilbao a small interior apartment hides itself streching its floor between two courtyards.

 

What is raised here is a radical exercise in archaeology that aims to grab the intervention with the value of the original elements of carpentry that run through the house. In this way, the functions of the house are updated reusing the inheritances of the house and establishes an interior connector axis through a theatrical corridor that aims to supply the connection with the exterior through the intensive use of form and color.

Thus, understanding that the essence of the proposal lies in this search for contrasts between the intense color and the original texture of dark varnish woods and some expiring elegance, it is proposed:

_to rescue for reuse almost everything, with special emphasis on the elements of carpentry, cabinets, dressing rooms, doors and panels that are reused as connectors that enrich the space creating ambiguous relationships, which duplicate uses and connect rooms in various ways.

_ to change the interior corridor into a trigger of the house by connoting it with an archetypal section to two water, which allows on the one hand the registered passage of facilities and on the other the generation of two entrances of overhead light. This associated with the intensive use of pink in walls, doors and carpet, transforming the intestine of the house into a kind of abstract atmosphere of optimism and possibilities, which allows to escape from the null and void relationship of the apartment with the outside.

_to introduce color as a fundamental element of the project The use of color serves for a gradation that from the central space of the corridor centrifuges the space lowering intensity while allowing a second life to be given to the outdated elements of the house.

_ a formalization of the design and the detail of simple commissioning to achieve the objective with a minimum intervention and budget
 

 

En la entreplanta de un edificio sin grandes atributos de los años 70 junto a una de las nuevas zonas de expansión de la ciudad  se esconde un pequeño apartamento interior que estira su planta entre dos patios de manzana. 

Lo que aquí se plantea es un ejercicio radical de arqueología  que pretende agarrar la intervención con la puesta en valor de los elementos originales de carpintería que recorren la casa. De esta manera, se actualizan las funciones de la vivienda  reutilizando las herencias de la vivienda y se establece un eje conector interior a través de un pasillo teatralizado que pretende suplir la conexion con el exterior a través del uso intensivo de la forma y el color.

Así, entendiendo, que la esencia de la propuesta reside en esa búsqueda de contrastes entre el color intenso y la textura original de maderas de barnices oscuros y cierta elegancia caduca, se propone:

_Salvar casi todo, con especial enfásis en los elementos de carpintería, armarios, vestidores, puertas y empanelados que son reutilizados como conectores que enriquecen el espacio creando relaciones ambiguas, que duplican usos y conectan estancias de maneras diversas.

_Aprovechar el pasillo como activador de la vivienda connotandolo con una arquetipica sección a dos agua, que permite por un lado el paso registrado de instalaciones  y por otro la generación de dos entradas de luz cenital. Ésto asociado a un uso intensivo del color rosa en paredes puertas y moqueta ,transforme el intestino de la vivienda en una suerte de atmósfera abstracta de optimismo y posibilidad, que permita evidirse de la nula relación con el exterior.

_Introducir el color como elemento fundamental del proyecto El uso del color sirve para una gradación que desde el espacio central del pasillo centrifuga el espacio bajando de intensidad al tiempo que permite dar una segunda vida a los elementos desactualizados de la vivienda.

_Una formalización del diseño y del detalle de puesta en obra sencilla para conseguir el objetivo con una intervención y un presupuesto mínimo.