0

AA.arquitectos

House in Jungão . Ponta do Sol

AA.arquitectos . House in Jungão . Ponta do Sol afasia (2)

AA.arquitectos . photos: © Nuno Caldeira

The plot has an irregular elongated shape, developed on three platforms defined by stone walls. It was used for agricultural cultivation and had a small hayloft made of stone covered with straw, in ruin. It is located on the top of a hillside, overlooking the sea and the valley.

 

The placement of the house was conditioned by the risk of danger of the southern terraces, and the configuration of the remaining terrace. It lands on the higher portion of land, facing south.
The house is attached to the existing hayloft, at the ground floor level, and is developed on two floors.
The ground floor comprises the social spaces of the dwelling, namely the living room, dining room, kitchen and a small toilet. The kitchen takes the place of the existing hayloft. The exterior openings face South and East, and give access to the outer living space.
The staircase to the upper floor overlooks the valley. The upper floor consists of two bedrooms and a bathroom. The rooms also face South and East, and give access to a balcony with view towards the landscape.
The built volume has has the shape of a gable roof and is materically uniform. The existing hayloft has been rehabilitated. The terraces to the south are cultivated with fruit trees, herbs, flowers and shrubs.
_

Projecto Name – House in Jungão
Architecture Firm – AA.arquitectos
Completion Year – 2019
Built Area (m2) – 127.35m2
Project Location – Ponta do Sol, Madeira Island
André Ferreira Architect and Adriana Henriques Architect
Windows – SAPA Building System Portugal | External Walls – Fassa Bortolo – External Insulation System | Pavement – FORBO Flooring Systems | Kitchen and Furniture – IKEA | Lights – IKEA

 O terreno tem uma forma irregular alongada, e desenvolve-se em três socalcos definidos por muros de pedra. Era utilizado para cultivo agrícola e tinha um pequeno palheiro em pedra coberto de palha, em ruína. Localiza-se no topo de uma encosta, com vista sobre o mar e o vale. 
A implantação da casa foi condicionada pelo risco de perigosidade dos socalcos a Sul, e a configuração do socalco remanescente. Pousa sobre a porção de terreno de cota mais elevada, orientada para Sul. 
A casa acopla-se ao palheiro existente, ao nível do piso térreo, e desenvolve-se em dois pisos. 
O piso térreo compreende os espaços sociais da habitação, nomeadamente a sala de estar, de jantar, a cozinha e uma pequena instalação sanitária. A cozinha toma o lugar do palheiro existente. Os vãos voltam-se para Sul e Nascente, e dão acesso ao espaço de estadia exterior.
A escada de acesso ao piso superior avista o vale. O piso superior é constituído por dois quartos de dormir e uma casa de banho. Os vãos dos quartos voltam-se também para Sul e Nascente, e dão acesso a uma varanda que permite o deslumbre da paisagem.
O volume edificado tem duas águas e é matericamente uniforme. O palheiro existente foi reabilitado. Os socalcos a Sul estão cultivados com árvores de fruto, ervas aromáticas, flores e arbustos. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>