0

taller 9s . vora

CENTRO DE INTERPRETACIÓN DEL TRABAJO Y LA CIUDAD . Barcelona

taller 9s . vora . CENTRO DE INTERPRETACIÓN DEL TRABAJO Y LA CIUDAD . Barcelona afasia (3)

taller 9s (Oriol Cusidó, Irene Marzo) . vora (Pere Buil, Toni Riba) . renders © Ikokora

Se trata de la reconversión de un espacio fabril de mediados del s. XIX (la nave F), para equipamiento museográfico relacionado con la memoria del recinto industrial de Fabra i Coats, y de Barcelona en general.
La nave se relacionará con otros espacios del recinto, desde un punto de vista funcional (con la sala de calderas directamente, y generando sinergias con otros espacios) y físico (nueva marquesina de acceso, pavimento que se extiende, etc…).

 

El nuevo programa se distribuye en el edificio de forma coherente con las 5 naves que lo conforman. Así, por ejemplo, los espacios expositivos reconocen y se apropian de naves completas.
Todos los espacios se pueden abrir o cerrar sin interferir en el resto de usos, pudiendo funcionar de forma autónoma. El ágora, con sus espacios de apoyo, puede funcionar sin abrir el resto del edificio, como soporte de actividades del conjunto del recinto.

La diafanidad, la tipología estructural, el ritmo de huecos, los materiales y sistemas constructivos originales… son aspectos que se integran en el discurso proyectual como valores patrimoniales. La intervención tiene como objetivo aprovechar al máximo la estructura del edificio y respetar su sinceridad constructiva, sin esconderla, ni modificarla, poniendo el esfuerzo en la compatibilización de esta memoria con los exigentes requisitos (estructurales, protección al fuego, etc…) de la normativa actual.

Las fachadas se rehabilitaran, recuperando el orden original de huecos y al mismo tempo evitando la recreación histórica. Los paños de pared se dejaran de ladrillo visto, y cuando sean nuevos con ladrillo nuevo, diferenciado en su precisión. Los nuevos huecos se diferenciaran sutilmente de los originales, mediante dinteles metálicos propositadamente visibles en vez de arcos rebajados de ladrillo. Los tejados se reconstruirán para mejorar el aislamiento térmico, y se unificaran mediante teja cerámica plana. Se reconstruirán los lucernarios actuales, respetando su sección. Se cerrarán con ventanas practicables y motorizadas de madera para permitir la ventilación.

Las trazas de las transformaciones sucesivas que tuv el edificio a lo largo del tiempo, y que nos hablan de la memoria del lugar, se dejarán presentes en la medida de lo posible en el proceso de deconstrucción (encajes de muros y tabiques derribados, conductos colgados, acabados d paredes, etc…).
Todos los cerramientos interiores nuevos se construirán a partir de un sistema modular de madera tipo “ballon frame”, que aparecerá superpuesto al espacio histórico. El mismo sistema estructural de madera se aplicará para resolver los soportes expositivos dentro de las salas de exposición, y conformará la estructura de los forjados del altillo en el espacio archivo.
Estos nuevos cerramientos se revestirán, en algunas partes, con papel de pared, para dar un cierto grado de domesticidad a los espacios, y acercarlos al imaginario de la ciudad del s. XIX, que es del que trata el centro de interpretación.
_

Es tracta de la reconversió d’un espai fabril de meitat del s. XIX (la Nau F), per a equipament museogràfic lligat a la memòria del recinte de Fabra i Coats, i de Barcelona en general. 
La nau es relacionarà amb altres espais del recinte, des d’un punt de vista funcional (amb la sala de calderes i generant sinergies amb altres espais) i físic (nova marquesina d’accés, paviment que s’estén, etc...).

El nou programa es distribueix per l’edifici de manera coherent amb les 5 naus que el conformen. Així, per exemple els espais expositius reconeixen i s’apropien de naus completes. Tots els espais es poden obrir o tancar sense interferir en la resta de funcions, podent funcionar de manera autònoma. L’àgora, amb els seus espais de suport, pot funcionar sense obrir la resta de l’edifici, com a suport d’activitats del conjunt del recinte.

La diafaneïtat, la tipologia estructural, el ritme de finestres, els materials i sistemes constructius originals... són aspectes que s’integren en el discurs projectual com a valors patrimonials. La intervenció té com objectiu aprofitar al màxim l’estructura de l’edifici i respectar la seva sinceritat constructiva, sense emmascara-la ni modificar-la, abocant els esforços en compatibilitzar aquesta memòria amb els exigents requisits (estructurals, protecció al foc, etc.) de la normativa actual.
Les façanes es rehabilitaran, recuperant l’ordre original d’obertures i alhora evitant la recreació històrica. Els paraments es deixaran de maó vist, quan siguin nous seran de maó nou, diferenciat en la seva materialitat. Les noves obertures es diferenciaran subtilment de les originals, amb dintell metàl·lic volgudament visible enlloc dels arcs de maó originals. Les teulades es refaran per a millorar el comportament tèrmic, i s’unificaran amb teula ceràmica plana. Es reconstruiran els lluernaris actuals, respectant-ne la secció. Es tancaran amb finestres practicables i motoritzades de fusta per tal de permetre la ventilació.

Les traces de les transformacions successives que ha anat tenint l’edifici al llarg de la seva història, i que ens parlen de la memòria del lloc, es deixaran presents en la mesura del possible en el procés de deconstrucció (encaixos de murs enderrocats, conductes penjats, acabats de paraments, etc...). 
Tots els nous tancaments interiors es construiran a partir d’un sistema modular de fusta tipus “balloon frame”, que apareixerà sobreposada a l’espai històric. El mateix sistema estructural de fusta s’aplicarà per a resoldre els suports expositius de les sales d’exposició, i conformarà l’estructura dels forjats que conformaran l’altell de l’espai arxiu. 
Aquests nous tancaments es revestiran, en alguns trams, amb paper de paret, per a donar un cert grau de domesticitat als espais, i acostar-los a l’imaginari de la ciutat del s. XIX, que és del que tracta el centre d’interpretació.
_

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL TREBALL I LA CIUTAT

Adreça/ fabra i coats sant Andreu
Superfície construïda:
Concurs: 2018. 6è

Arquitectes: taller 9s (Oriol Cusidó, Irene Marzo) + vora (Pere Buil, Toni Riba)
Col·laboradors: Pol Bosch, Gonzalo Pérez
Estructures: Eskubi-Turró
Instal·lacions: AIA Activitats i instal·lacions arquitectòniques
Sostenibilitat: Dekra
Pressupostos: Joan Olona
Acústica: Higini Arau
Imatges: Ikokora 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>