0

RAAMWERK

Wolterslaan Row house . GHENT

RAAMWERK . Wolterslaan Row house . GHENT (1)

RAAMWERK . photos: © Stijn Bollaert

The former house served as a family home with a doctor’s practice and consisted of a long range of connected rooms without mutual relation or contact with the spacious underlying garden.
The challenge was to transform the home into thoughtful interventions into a quality contemporary single-family home.

 

The ground floor is stripped from redundant extensions and expanded with a pavilion structure.
The new volume keeps a small distance from the adjacent building. This creates a narrow passage between the new volume and the neighbours, which also allow daylight to penetrate deep into the main volume. In addition, there is a view from the main building, through the pavilion into the garden.

The new constellation allows all spaces to subtly blend together without losing their own character.
A perforation in the existing ceiling of the main volume creates a second relationship with the upper floor and allows the light to enter the house from above. The pavilion construction consists of a rough plinth that can be used inside or outside as a seat element. On this plinth rests a wooden curtain wall structure with aluminium cladding on the outside.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>