0

Christ & Gantenbein

Kunstmuseum . Basel

+ Wienerberger Brick Award 2018

In April 2016 the 8,000-square-meter extension of the Kunstmuseum Basel was opened. Just a few steps from the Rhine, the Swiss architects Christ & Gantenbein erected a solitary gray structure that is connected through an underground hall with the main building. The façade of the museum consists of bricks, in red and yellow tones, which were extracted with nitrogen. Through the chemical process of the material, the building appears like a coarse-grained, black-and- white photograph in the middle of the city. Darker bricks were rather used on the lower part of the building whereas the material becomes successively brighter towards the top, forming a gentle color gradient.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>