0

Edition Office

Hawthorn House

Edition Office . Hawthorn House afasia (1)

Edition Office . photos: © Ben Hosking

Our primary design response for this project was to first recalibrate the entire project site into a large and singular terrace; one grand outdoor theatre for living which peels upwards at each title boundary to form a lush garden backdrop that would appear at every viewpoint from the living areas of the home. Within this garden platform, the house is is defined by a pair of heavily textured concrete shrouds, each with its own proportion and personality, linked together by a walkway and courtyard garden. The arched concrete shrouds evolved as a method of structurally supporting the house with its own skin; designed to be understood as protective cloak rather than as signifiers of support. These shrouds provide the framework for how the spaces within the home relate to each other and to the external environment. From the first floor the context appears denied, however these more private bathing and sleeping spaces are pulled away from the ends of the solid skin which allows each elevated pavilion to look out through full height glazing onto their own private courtyards full of plants, sky and tree canopy. At ground floor within the living, cooking and dining spaces the concrete shells provide clear connectivity with the entire landscape and a sense of unexpected lightness, while carefully concealing the neighbouring context. Continue reading Edition Office