0

Bak Gordon

BAR & PAVILION in Belém . Lisbon

Bak Gordon  . BAR & PAVILION . Belém afasia (1)

Ricardo Bak Gordon . photos: © Francisco Nogueira

The Lisbon waterfront is an outstanding environment which is the setting for numerous work and leisure activities. Cultural and tourist attractions bring many visitors to Belém, and they need supporting infrastructures.
This bar/esplanade is built like a garden house with a skeleton in painted reinforced concrete, under which the areas of activity are set out. To avoid a shut-in space with an added terrace, the construction includes a small enclosed area just 60m2 as well as two esplanade areas totalling 100m2.
Glazed elements separating the interior and exterior can be completely removed, thus enabling the various areas to function as one continuous space. The pavilion’s geometry and the way it was built create an environment that is open to the river as well as an intimate atmosphere under the roof.
_

 

Architecture. Ricardo Bak Gordon

Collaboration. Luís Pedro Pinto, José Pedro Cano, Maria Manuel Barreiros, Walter Perdigão, Nuno Costa, Daniela Cunha

Site location. Belém, Lisboa

Client. Associação Turismo de Portugal – Visitors and Convention Bureau

Consultants. Afaconsult (Foundations, Structural engineering, Hydraulics, Electrics, Communications, Security, Mechanics, Thermal and Acoustics)

Areas. 170m2 construction area (+70m2 underground)

Date. (Project 2011) Works completion in 2020

Photographs. Francisco Nogueira

 A frente marítima de Lisboa constitui um lugar de excelência paisagística usado para enumeras atividades profissionais e de lazer. Na área de Belém, a confluência de lugares turísticos e culturais atrai uma imensa quantidade de visitantes para os quais se torna indispensável a existência de equipamentos de apoio.
O bar/esplanada constrói-se como um Pavilhão de jardim, uma ossatura em betão aparente pintado, sob a qual se definem as áreas de utilização.
De forma a contrariar a ideia de espaço encerrado com esplanada em extensão informal, esta construção abriga tanto o pequeno espaço encerrado com 60m2 como também as duas áreas de esplanada, que juntas perfazem 100m2.
Os diferentes espaços podem funcionar como um único, contínuo, já que os limites envidraçados entre dentro e fora desaparecem quando recolhidos em absoluto.
A geometria do pavilhão e o sistema construtivo permitem, a um só tempo, um ambiente aberto sobre o rio e uma atmosfera íntima sob a cobertura. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>