0

07 David Chipperfield

2semesters 150entradas 150posts 2semestres

·

Private House Bogenhausen . Munich

© Simon Menges

David Chipperfield Architects . photos: © Simon Menges

 

This private home is located in Munich’s Bogenhausen neighbourhood, a residential district to the north east of the city centre, not far from the River Isar and the English Garden. The house occupies a corner site on a small square at an intersection in an area characterised by buildings of various architectural styles.

The house is composed of three staggered cuboids that respond to the building’s surroundings. The two outer volumes align with the eaves of the neighbouring houses, while a central volume rises above them in a visual nod to the church tower across the street. Constructed in brick and finished in a sand-coloured render, the house presents a largely blank façade to the outside world, turning instead toward the rear garden. A continuous wall in the same colour as the house wraps around the perimeter of the plot. This otherwise blank wall is given articulation by the large oak garage and entrance doors. At the corner facing the intersection, the house steps back from the wall to form an entrance courtyard. To the rear, the building frames
a sheltered garden. Large windows overlooking the garden fill the living spaces
with daylight.

The staggered arrangement of the structure is also visible inside. On the ground floor, the entrance hall assumes a central position, from which all rooms are accessible. An oval-shaped staircase leads to the private rooms on the first floor and the rooftop terrace above. In order to create a clear and calm home, a limited palette of materials was selected: oak floorboards in the living areas and terrazzo for the stairs as well as the floors and surfaces in the kitchen and bathrooms. Grey bricks, laid in a herringbone pattern, are used in the garden, courtyard and rooftop.
The choice of materials as well as the building’s reduced design language emphasise the open and generous character of the house.
_

Project start 2011
Construction start 2015
Completion 2016
Gross floor area 775 m2
Client Private

Architect David Chipperfield Architects Berlin
(Concept design, Developed design)
Partners David Chipperfield, Mark Randel (Design lead)
Project architect
Sascha Jung
In collaboration with
Mark Randel Architekten, Berlin
(Design intent details, Site design supervision)
Contact architect
DOMO Architektur, Michael Onischke, Munich (Planning permission to Construction managment)

Structural engineer
BauFrei Tragwerksplanung, Munich IBW
Building physics
Wiesmaier, Munich
Lighting consultant
Conceptlicht GmbH, Traunreut
Fire protection consultant
AIB Isabel Bauer, Stockdorf
Landscape architect
Wirtz International nv, Schoten, Belgium (Concept design)
Majuntke GmbH, Mainburg (Construction)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>