0

OAB

Cocina Hermanos Torres Restaurant . Barcelona

OAB . Cocina Hermanos Torres Restaurant . Barcelona (1)

OAB Office of Architecture in Barcelona . photos: © Joan Guillamat

Cocina Hermanos Torres is a project born of the wish to generate a new experience vis-à-vis the world of cuisine and catering. A new space, one that is ideal for living a new culinary experience. Container and content come together in the interests of a unique experience.

 

Right from the start Sergio and Javier Torres (famous twin brothers Spanish Chefs) defined what they were after in a few words: “More than a restaurant with a kitchen we’d like to create a kitchen with a restaurant.” With this clear and ambitious premise in mind and with the acquisition on their part of a former industrial shed of almost 800 m2, which it was necessary to completely overhaul, the project could begin.
At the spatial level the project is created with a view to effacing or blurring a few dividing lines between the different spaces that make up a traditional restaurant.
Over time the space of the kitchen has gradually acquired a certain protagonism in some of the more recent avant-garde restaurants. To begin with, picture windows were put in which showed the interior of the kitchen, behind glass at first. On other occasions the kitchen was opened up by placing it at the far end of the premises behind a bar, and in some cases, like that of the Restaurante Dos Cielos (the Hermanos Torres brothers’ previous restaurant), one even acceded to the restaurant via the kitchen. In some restaurants, too, exclusive tables have been included so that a few clients could dine inside the kitchen itself.
This time, however, an even more radical step has been taken by locating the kitchen as not only the central feature of the intervention but also as an immersive element. The restaurant IS the kitchen.
In situating the kitchen in the epicenter of the restaurant the old concept is resurrected of the café-theater, places where diners enjoy a show while they eat. Here, though, the show will consist of the actual preparation of the dishes they will be tasting. Added to which, thanks to having chosen an industrial shed as a great container, the experience diners have of personally living through a “performance” is emphasized. Being in such a huge shed is like being present in a television studio or a modern theater.

An effort has been made to configure and enhance the properties of the original space in such a way that a further step can be taken in the haute cuisine experience. Diners participate and empathize with the Chef and are the eye-witnesses of the creative act that is unfolding. And not only are they the eye-witnesses, they also end up becoming the main protagonists of the experience when the dish is set before them on the table. A space of no more than two meters, devoid of all physical or visual obstacles. This is what the brothers were seeking—to be able to establish a direct rapport with their clients.
_

Project name: Cocina Hermanos Torres Restaurant
Architect’s Firm: OAB. Office of Architecture in Barcelona
Project location: Carrer Taquígraf Serra 20 – Les Corts – Barcelona
Completion Year: 2018
Gross Built Area (square meters or square foot): 800m²

Lead Architects: Carlos & Borja Ferrater (OAB) Project Director: Núria Ayala
Other participants
Façade Artist. Regina Saura
“Clouds” light Design. Pete Sans
Engineering. RP Grup
Kitchen design advice. Sánchez Guisado
Technical architecture. Dalmau Morros

Brands / Products
1. ARMANI/ROCA / Nero Shagreen Pavement
2. ROCA / Beyond & Insignia collection (Detailed in .csv file)
3. TVITEC / Interior & Exterior Glazing LAMISTAR & ISOLAR
4. IGUZZINI / Interior Lighting (Detailed in .csv file)
5. AKZO NOBEL / Paint for the façade
6. COCINAS RULL / Kitchens
7. SAMSUNG / Screens
8. ALUCOIL/ Drop Ceiling
9. REYNAERS/ Glazing
10. ANDREU WORLD / Nuez SO2770 Chair, Brandy BU3001 Lounge chair,
11. BSB ALFOMBRAS / Carpets
12. HITACHI / Air conditioning
13. TPB / Worktop
14. BAUMANN / Golden Curtain
15. BD DESIGN / Furniture, Janet Stool
16. FADER / Curtain Making
17. BEST-FORM / Venetian Curtain
18. SOLER & PALAU/ Ventilation

 Cocina Hermanos Torres es un proyecto que nace a partir de la voluntad de generar una nueva experiencia en relación con el mundo de la cocina y la restauración. Un nuevo espacio que sirve para vivir una nueva experiencia culinaria. Contenedor y continente se unen en pro de una experiencia única.
Ya desde el principio, Sergio y Javier Torres nos definieron en pocas palabras lo que buscaban: “más que un restaurante con cocina, nos gustaría crear una cocina con restaurante”. Con esta clara y ambiciosa premisa y con la adquisición por su parte de una antigua nave industrial de casi 800 m2, que había que reformar totalmente, empezó el proyecto.
A nivel espacial, el proyecto nace por tanto con la voluntad de borrar o diluir algunas líneas divisorias entre los diferentes espacios que componen un restaurante tradicional.
Progresivamente a lo largo del tiempo, el espacio de la cocina ha ido adquiriendo un cierto protagonismo en algunos de los últimos restaurantes de vanguardia. Inicialmente se abrieron ventanales que mostraban el interior de la cocina, al principio tras un cristal. En otras ocasiones se abría la cocina situándola al fondo del local tras una barra, e incluso en algunos casos como en el caso del Restaurante Dos Cielos (anterior restaurante de los hermanos Torres), se accedía al restaurante a través de la cocina. También en algunos restaurantes se han incluido mesas exclusivas para que unos pocos puedan comer dentro de la propia cocina.
Sin embargo, esta vez, se da un salto aún más radical situando la cocina no sólo como el elemento central de la intervención, sino también como elemento envolvente. El restaurante ES la cocina.
Al situar la cocina en el epicentro del restaurante resurge el antiguo concepto del café-teatro, lugares en los que el comensal goza de un espectáculo mientras cena. Pero aquí el espectáculo consistirá en la propia elaboración de los platos que se degustarán. Además, gracias a haber escogido una nave industrial como gran contenedor, se enfatiza la experiencia que tiene el comensal de estar viviendo una “performance” en primera persona. Da la sensación, al estar en una gran nave, de estar en un plató de televisión o en un moderno teatro. 
Se trató de configurar y ensalzar estas propiedades del espacio original de tal forma que se pudiera producir un paso más en la experiencia de la alta cocina. El comensal participa y empatiza con el Chef, y es testigo directo del acto creativo que se está produciendo. Y no sólo es testigo, también acaba convirtiéndose en el protagonista de la experiencia cuando le llega el plato a la mesa. Al haberse diluido las líneas que separan físicamente el espacio, los dos Chefs, Sergio y Javier, junto con segundos chefs, jefes de cocinas, jefes de sala, camareros y cocineros ayudantes, traspasan con naturalidad y sin barreras el espacio entre fogones y mesas. Un espacio de no más de dos metros, libre de cualquier obstáculo físico o visual. Se produce así lo que buscaban los hermanos, poder establecer una relación directa con sus clientes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>