0

02 Aires Mateus

2semesters 150entradas 150posts 2semestres

·

Alqueva house . Monsaraz

© João Guimarães

Aires Mateus . + archdaily

 

Faced with the boundless extents of the Alqueva lake, the house requires a centre: a protected courtyard embracing the water.

It uses the terrain to cast a dome that covers the social areas and is the life centre of the house. An inverted dome intersects it and creates an opening that lights the space, shaping its precise geometry and limits. The bedrooms open onto circular patios.

Amid a wide natural landscape, the scale of the house is that of the patios and superior dome. They are the sole visible elements, painted in radiant white.
_

Below a few more images with the building nearing completion.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>