0

Espen ­Surnevik

new Church . Våler

Espen ­Surnevik . new Church . Våler  (1)

Sivilarkitekt Espen ­Surnevik . photos © Rasmus Norlander

Våler new church in Solør, Norway, after the old one burned down in 2009, a composition of two towers (one 24-m high, the other 12 m).
_

Prosjektet om utarbeidelse av nye Våler kirke har sitt opphav i seieren i norgeshistoriens nest største arkitektkonkurranse med 239 deltagere fra 23 land.
 I arbeidet med konkurransen var det et mål å søke en enkel og intuitiv løsning av konkurranseprogrammet. Dette mer i tråd med hvordan man arbeidet med skoleprosjektene i studietiden.
 Kirken erstatter den gamle 1800-tallskirken som brant ned i 2009.
 Den gamle kirkens omriss er markert med en ny mur. Dette bevarer bevisstheten om kirken som en gang sto der, og tilfører kirkegårdsanlegget en minnelund som også kan benyttes som utekirke.
 Den nye kirken ligger i en nøyaktig forlengelse av prosesjonsaksen som gikk gjennom hovedskipet i gamle Våler kirke. Slik står den nye kirken i en dialog med fortiden.
 Prosjektet søker å utforske hva kirkebyggene våre betyr inn i en ny tidsalder. Kirken utvikler seg i en ny retning, likeså er kirkebygget i ferd med å bli en bredere arena for flere kulturuttrykk. Dette stiller helt nye krav til kirkebyggets rom, utforming og lys enn det man har vært vant til tidligere.
 Prosjektet er i sin helhet utført av heltreløsninger i furu og bjørk. Dette er de stedlige treslagene i de store skogene i Våler og Hedmark. Tresortene omslutter også bygget på tomten.
 I arbeidet med Våler kirke har arkitekt og kunstner arbeidet med temaet "oppstandelse". Dette ble spesielt aktuelt fordi den gamle kirken brant ned. I billedliggjøringen av oppstandelsen er lyset helt sentralt. Det er arbeidet med et spekter av lysinnslipp i kirken som på ulikt vis gir enkeltrommene sin unike karakter.