0

OFFICE

LES HALLES GÉNÉREUSES . Bordeaux

OFFICE . LES HALLES GÉNÉREUSES . Bordeaux afasia (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen . atmoslab

Les Halles Généreuses is the winning proposal for a durable and large-scale industrial complex in Blanquefort near Bordeaux (FR), organised by FAB (La Fabrique de Bordeaux Métropole). The 20 000 m² project, features a set of multipurpose and flexible production halls, joined in an elongated elliptical floor plan, and crossed by green transversal axes. The building will be the first stage of a sustainable industrial site ‘Ecoparc’. The building measures the scale of an industrial complex in relation to its surrounding landscape. The proportions of the building become territorial. The volume is composed of a series of warehouses separated by shared functional zones, making for a compact but porous building. The rounded perimeter facilitates access and by simple subdivisions creates a clear and easy use. The inner streets serve as common areas where various activities can be organised: parking areas, daily deliveries, a clear business address, etc. A light pergola structure transforms this industrial zone into a qualitative indoor space that also regulates the neighbouring office spaces by climatically regulated roofs and cross ventilation. Continue reading OFFICE

0

OFFICE

OLIVE OIL MILL . Trebbio

OFFICE . OLIVE OIL MILL . Trebbio afasia (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

OFFICE has won the private competition for the construction of an olive oil mill on the Trebbio estate in Tuscany, IT. Responding to the aim to produce olive oil of excellent and organic quality, the project strives to provide a small-scale yet highly performing and state-of-art olive oil mill. The site is a UNESCO heritage site, because of the ‘Villa del Trebbio’, the first of the Medici residences outside of Florence, and possibly the first renaissance villa in the world. In this context, a spartan industrial building stands modestly in the middle of the olive groves as a simple square, where all it spaces act perfectly to each step taken in the process to produce the best organic olive oil. Machinery for production stand freely in the heigh ceiling space, a light weight mezzanine structure gives space to smaller office spaces and bottling rooms, while on top guest are invited for a tasting of the excellent olive oil produced. An inclined, circular roof, scattered with rocks extracted from the surrounding fields lays on the efficient square building. Floating parallel to the topography of the landscape, this circular form becomes the main facade of the building, and provides as a contemporary addition in a unique yet fragile surrounding of heritage nature and architecture. Eventually, the guests are invited on top of this circular roof, allowing them to enjoy the view of the heritage site while experiencing the taste of the oil created from the resources of the very land. Continue reading OFFICE

0

OFFICE

BBP brewery . Brussels

OFFICE . BBP brewery .  Brussels afasia (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Office KGDVS wins brewery 2.0, an architecture competition to install a XXIst century brewery, with a capacity of 35.000 hectoliters, the equivalent of 10 million bottles per year. All of its production, including the permanent beers brewed so far by its brewing partner, will be brought back to Brussels, while the Dansaert microbrewery, which focuses on ephemeral beers, will also be kept to focus further on experimentation. Continue reading OFFICE

0

OFFICE

YALE UNION . PORTLAND

OFFICE . YALE UNION . PORTLAND

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

OFFICE is currently working on a mixed-use project for Yale Union, a Portland, Oregon (US) based contemporary art centre. Located on a seismic active zone, the existing brick buildings built in the early 1900’s prove to become structurally insufficient for today’s standards, and will need a so-called ‘seismic upgrade’. A new tower, containing a series of flexible rentable spaces as apartments, offices and artist studios, will provide both structural and financial support to the renovation of the existing complex. Under the new volume, a large outdoor space open towards the street defines a new public interface for the complex: a room for Yale Union.

0

OFFICE

Incubator . WAREGEM

OFFICE . Incubator . WAREGEM (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen . photos: © Bas Princen . divisare

This building, commissioned by the Provincial Development Company of West-Flanders, will provide rentable working and production spaces for four young companies in various fields of work. It is the only common building of the allotment of private companies and thus needs to express that position. For that reason, the building is at once very ‘box-like’ and archetypical but also elegant and refined, to set an example of economy of means and public engagement. Continue reading OFFICE