0

OFFICE

Tondo . Brussels

OFFICE . Tondo . Brussels (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

‘Tondo’ is a footbridge that connects the House of Representatives’ offices with its recent extensions, the new Forum Building, on the other side of the Leuvensestraat in the centre of Brussels. The bridge was explicitly designed as a spatial element, rather than a technical solution. Named after the tradition of the ‘Tondo’, a circular renaissance painting, it’s shaped like a ring, and tucked between the two facades. There is a generous walk around an enclosed outer space, which also functions as an escape and meeting space. At the same time, the ‘detour’ also allows the height difference between both buildings to be bridged by means of a single, accessible slope of 4%. Towards the city, the bridge shows itself as a ‘closed’ element, in the tradition of, for example, the Bridge of Sighs. Coated with mirrored panels, they reflect the facades of both the Forum building and Parliament. From closer she shows through the opening a subtle view of the passages between the two buildings. Structurally, the bridge can be described as a stiff disc, the roof, on which the floor hangs with a minimal presence of structure: a near ephemeral pavilion between the buildings. Viewed from above, however, the sculptural beam game of the structure is visible: an ‘eye’ on the world. Continue reading OFFICE

0

OFFICE

LES HALLES GÉNÉREUSES . Bordeaux

OFFICE . LES HALLES GÉNÉREUSES . Bordeaux afasia (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen . atmoslab

Les Halles Généreuses is the winning proposal for a durable and large-scale industrial complex in Blanquefort near Bordeaux (FR), organised by FAB (La Fabrique de Bordeaux Métropole). The 20 000 m² project, features a set of multipurpose and flexible production halls, joined in an elongated elliptical floor plan, and crossed by green transversal axes. The building will be the first stage of a sustainable industrial site ‘Ecoparc’. The building measures the scale of an industrial complex in relation to its surrounding landscape. The proportions of the building become territorial. The volume is composed of a series of warehouses separated by shared functional zones, making for a compact but porous building. The rounded perimeter facilitates access and by simple subdivisions creates a clear and easy use. The inner streets serve as common areas where various activities can be organised: parking areas, daily deliveries, a clear business address, etc. A light pergola structure transforms this industrial zone into a qualitative indoor space that also regulates the neighbouring office spaces by climatically regulated roofs and cross ventilation. Continue reading OFFICE

0

OFFICE

Tim Van Laere Gallery . Antwerp

OFFICE . Tim Van Laere Gallery  . Antwerp afasia (1)

OFFICE Kersten Geers David Van Severen

The new Tim Van Laere Gallery in Antwerp (BE) will occupy a central position on the New South district, a project by developer Triple Living. As a concatenation of rooms, the building ‘shows’ its structure in its silhouette. A storage space, offices, a white cube, a chapel and a patio follow each other, as pure types of buildings where art can be experienced in different ways. The rooms are constructed as simple in-situ concrete boxes, isolated on the inside and lit by roof light. As an explicitly urban building, it is ambiguous and direct, with its gates directly on the street. The building makes a statement for both its immediate surroundings and inside; art is a central focal point and is immediately visible and accessible to everyone. Continue reading OFFICE