0

Lacaton Vassal . Redelsperger

saint-vincent-de-paul | Lelong block . paris

Lacaton Vassal . Redelsperger . saint-vincent-de-paul   Lelong block . paris afasia (1)

Lacaton Vassal . Gaëtan Redelsperger architecture

The Lelong building, which was produced in 1954, is being converted into a residential building and raised in height by three or four floors. The largely glass extension hosts a series of bioclimatic winter gardens, with the contrast highlighting the pale bricks of the old façade. The stepped profile and series of balconies and winter gardens lighten the outline of the building, while making almost all the homes more enjoyable to use. The extensively planted heart of the block and basement courtyards, centred around a preserved cedar tree, provides continuity with the Cartier Foundation garden in both landscape and ecological terms. Continue reading Lacaton Vassal . Redelsperger

0

Lacaton & Vassal . Le Roux

Maison des Cultures et des Mémoires de la Guyane . Cayenne

afasia Lacaton & Vassal . Le Roux . Maison des Cultures et des Mémoires de la Guyane . Cayenne  (1)

Lacaton & Vassal . Aurélien Le Roux

Jean Martial’s site occupies a very privileged position by the sea, in a sequence of public spaces from Cépérou to the coast. Facing the Palmistes square, Jean Martial is both its double and its opposite: one opened, the other closed, together they form an exceptional ensemble. Continue reading Lacaton & Vassal . Le Roux

0

Lacaton & Vassal . Druot

ENS Cachan . Plateau de Saclay

afasia Lacaton & Vassal . Druot . ENS Cachan . Plateau de Saclay  (1)

Lacaton & Vassal . Frédéric Druot

The project aims to create an extraordinary place, an atmosphere, to create an existing to make the people want to settle down. If a landscape does exist, there’s nothing to do, except delicately slip into it. On the Saclay plateau, void and flat, there is no horizon, no linking point. This place will be a forest. 1 ha of open ground, planted with big trees, pretending the forest was already here, when the ENS will settle.

It takes an identity from the site history, the past geography and the forest that used to be there.
The forest is installed on the natural ground, 3 meters beneath the street level, in order to give natural light to the underground floor and to optimize its use. Continue reading Lacaton & Vassal . Druot