0

EM2N

Tannenrauchstrasse Replacement Housing Development . Zurich

EM2N . Tannenrauchstrasse Replacement Housing Development . Zurich (1)

EM2N

In contrast to Engemer Hügel with its typical housing estate developments made up of small-scale buildings the development structure on the lens-shaped valley floor is highly heterogeneous. The new replacement development consists of five differently dimensioned apartment buildings and three differentiated open spaces, which form a harmonious ensemble that is carefully integrated in this neighbourhood. The continuous greenery that shapes the character of Zürich-Wollishofen is taken up in the new development and made even denser. A wild housing estate garden, with bushes and grasses that provide ground cover, flowering shrubs and different kinds of trees, binds the development together without reducing anything of the buildings’ individuality. Like the apartment buildings each of the open spaces, which can be used in a variety of ways, has its own character. Analogous to this range of functions in outdoor space, the five different buildings offer a wide range of spatially differentiated apartment typologies. The transparent and filigree impression made by the architecture helps to create an airy, friendly atmosphere. Together with the intensive planting a residential feeling is established here that is optimistic and modern. Continue reading EM2N

0

EM2N

Housing Greencity | Building Site A1 . Zurich

EM2N. Housing Greencity  Building Site A1 . Zurich (1)

EM2N . photos: © Lukas Walpen

The elongated plot A forms the start to the new urban district ‘GreenCity.Zürich’ and is strongly influenced by the neighbouring street and railway. We used this essentially ʻimpossible situationʼ as the impulse to develop a narrow, elongated building with an expressive character that can develop a sense of identity. The geometry of the site leads to mostly east-west facing apartments which are all connected by means of a ʻstreet in the airʼ to the communal room and the shared roof garden. The building is massively constructed using a wall and slab system. The gridded façade helps contain the long volume of the building and emphasizes its sculptural quality. The motif of interwoven vertical and horizontal bands produces depth and a feeling of volume. In combination with windows of different sizes this leads to a facade composition that is richly varied, yet also calm. The ground floor is used for commercial functions. It takes up the robust nature of the street and the railway line and is made as a concrete plinth. The passageways leading through the building and the entrances located in them are announced by metal framing. The communal space and the ‘street in the air’ can be read in the façade through their generously sized window openings Continue reading EM2N