0

Cukrowicz Nachbaur

P house . Mutters

Cukrowicz Nachbaur . P house . Mutters  afasia (1)

Cukrowicz Nachbaur . photos: © Hanspeter Schiess

The private house responds to the heterogeneity of its surroundings with a compact, two storey volume. A solid base housing the auxiliary functions slides gently into the rising terrain, forming the base for a crown-like volume containing all residential spaces. A horizontal timber band outwardly represents the residential areas, which a concrete roof slab completes the volume‘s vertical lines. Floor plans are developed in three layers, united by a central core holding the stairwell and sanitary facilities. Living areas face west, bedrooms face east. A courtyard within opens towards the south to create both a private garden and admit filtered light deep into the lowest floor. The house as a whole is defined by simple details and an organic approach to materials, which alternates between untreated concrete and timber surfaces. All timber surfaces which are subject to heavier use are rift/semi-rift sawn to increase their durability and ensure they mature correctly. The use of silver fir from Vorarlberg evokes a subtle connection for the client between her old and new homes. The house does not seek to be loud. Naturally and unobtrusively, the house slips into its setting; precise and poised in the topography; calmly and self-evidently it draws references to the landscape and thus becomes a part of the greater whole. Continue reading Cukrowicz Nachbaur

0

cukrowicz nachbaur

Sülchenkirche Bishop Burial Vault . Rottenburg am Neckar

cukrowicz nachbaur . Sülchenkirche Bishop Burial Vault . Rottenburg am Neckar (6)

cukrowicz nachbaur architekten . photos: © Adolf Bereuter

The Suelchen church as it stands today was built in the late Gothic style between 1447 and 1454. Groundworks during a recent renovation revealed the foundations of a pre-Romanesque church with a triapsidal chancel dating back to the 9th century. Subsequent archaeological investigations revealed an even earlier predecessor, believed to be from the 6th or 7th century, beneath the foundations. Continue reading cukrowicz nachbaur

0

cukrowicz nachbaur

F HOUSE . Dornbirn

cukrowicz nachbaur . F HOUSE . Dornbirn  (1)

cukrowicz nachbaur architekten . photos: © Adolf Bereuter

The site is characterised by its location in between a residential area with a heterogeneous structure, density and height and wide open reed lands north of the perimeter. The design of the new residential house responds to the surrounding buildings with a precise primarily single-storey volume. While an inner courtyard creates a more private and protected zone, a big sliding gate offers either total introversion or a view of the surrounding landscape. The superimposed northwest volume which contains an office space with an adjoining roof terrace creates a partially two-storey structure. The building´s constructions as well as all interior and exterior surfaces are designed to be made from untreated local timber. Continue reading cukrowicz nachbaur