0

Bruther

National Choreographic Centre . Tours

Bruther . National Choreographic Centre . Tours afasia (1)

Bruther . renders: © ArtefactoryLab

This former barracks site in the heart of the new Chauveau Beaumont district was once hemmed in by the city, but is now open and appropriable. The new National Choreographic Centre (CCN) thus benefits from the large clearing in the central garden which makes it an immediate landmark for the future inhabitants of the district. However, it is also located on the northern boundary of the site, and must therefore deal with a domestic scale. The program features three increasingly large dance studios, workplaces and entertainment venues. The SCC also includes residential zones (accommodation for dancers) and a reception hall that has more than a distributive function: it used as a place of information and also for the informal dissemination of knowledge. Like any entertainment venue, the typological form of the project induces an expressive volumetry modelled by the large vessels of the theatres. The design opts for great compactness, permitting a sculptural form, albeit on an identifiable scale and above all, great flexibility of use, even for the majestic spaces of the dance studios. The project’s aim is to include all the spaces, including the major ones in the dance studios, in a large, all-encompassing form. The ambition of the project is to build a shelter for the show, like a large raised tent. The building’s template is conditioned by the tall heights required for the performance halls and the constraints of the Local Master Plan. The capable volume of the performance spaces is enclosed by large oblique facades made up of clear or translucent glass panels. Continue reading Bruther

0

BRUTHER

Julie-Victoire Daubié Residence for Researchers . Paris

©  Maxime Delvaux

BRUTHER

Located on the southern edge of the majestic Cité Universitaire park, the ‘Maison Julie-Victoire Daubié’ is a residence for young researchers. It has the privilege of enriching one of the capital’s most beautiful collections of modern architecture. Built in a park with no apparent boundaries is not exempt of powerful constraints. The presence of the ring road on the edge of the plot makes several protective devices necessary including mezzanine basement access levels which still allow views and light to penetrate and high-performance soundproofed walls. In addition, the small size of the plot (just 1,000 m2 for a brief that totals 4,629 m2) requires real volumetric compactness. Thank to the way it deals with these data, the building avoids being subjected to the context. It even gives the impression that it opens up to the outside world instead of protecting itself. Continue reading BRUTHER

0

TVK . Bruther

T6B . Paris

TVK . Bruther . T6B . Paris afasia (1)

TVK . Bruther . renders: © artefactorylab

Lot T6B is part of the final project phase of the Tolbiac Chevaleret sector. It winds up the reconquest of the banks of the Seine for the 13th arrondissement in Paris, initiated thirty years ago by the great project of the François Mitterrand Library, National Library of France. With the conversion of the Halle Freyssinet, a former railway depot, the construction of lots T8 to T5, planned as a chain of bridge-buildings crossing and covering the railway tracks of the Gare d’Austerlitz, represents the keystone of the new link between the Chevaleret neighbourhood and the river banks. Continue reading TVK . Bruther