0

Brandlhuber+

Casa Storta . Scopello

Brandlhuber+ . Casa Storta . Scopello afasia (1)

Brandlhuber+ . photos: © Erica Overmeer

Nested in a Castellamare valley, Casa Storta sits on a small hill facing towards the sea, surrounded on three sides by rocky cliffs. The site, enveloped in the landscape, is now protected by regulations that prohibit further building. After heavy rain, the house, which was never completely finished, tilted more than two meters towards one corner. Unwilling to destroy it, the owners left the house in this state of ruin. The house was originally built using a concrete structure and local tuff stone, which preserved the general form and protected the interior from the elements. Thanks to this building technique, the structural integrity and overall quality of the house survived, simply left on an angle. Continue reading Brandlhuber+

0

Brandlhuber+ . Michalski&Wagner

Guardia di Finanza . Castellammare del Golfo

Brandlhuber+ . Michalski&Wagner . Guardia di Finanza . Castellammare del Golfo afasia (1)

Brandlhuber+ . Michalski&Wagner . photos: © Erica Overmeer

Built in the 1970s as a guesthouse, the building in Castellamare del Golfo in northeastern Sicily was later used by the Guardia di Finanza, the Italian Economic law force. Because the building contained more volume and surface area than was authorized in the original building permit, the structure couldn’t be used for future usage. However, because the Italian building code only measures the gross volume above ground, earth was added around the ground floor, which automatically reduced the total amount of “above-ground” area. After the building was legalized, the earth was removed to reveal the original volume of the house. Additionally, because surface area taken up by mechanical facilities is also not included in the calculation of floor area, additional mechanical spaces were created to “reduce” the area built illegally. Continue reading Brandlhuber+ . Michalski&Wagner

0

Brandlhuber + Emde . Burlon + Muck Petzet

Terrassenhaus . Berlin

Brandlhuber + Emde . Burlon + Muck Petzet . Terrassenhaus . Berlin  afasia (1)

Brandlhuber + Emde . Burlon + Muck Petzet . photos: © Erica Overmeer . + archdaily

Located in Berlin-Wedding, the multi-use atelier and gallery building combines different forms of usage. Although the area has no binding land-use plan, a regulation from 1958 only permits the construction of commercial buildings. Yet at the same time, an ongoing grandfather clause also ensures that the area remains essentially a residential zone. In this context, the special status allows for a new building to be constructed, which serves as a commercial building but could become a residential site in the future. The project engages with the unique qualities of the location. Continue reading Brandlhuber + Emde . Burlon + Muck Petzet

0

Brandlhuber+

Fahrbereitschaft . Lichtenberg

Brandlhuber+ . Fahrbereitschaft . Lichtenberg (0 3)

Brandlhuber+ . + Fahrbereitschaft

With the reunification of Berlin, the chauffeur service facilities for GDR officials – Fahrbereitschaft – fell into disuse. Located in Berlin-Lichtenberg, the site encompasses thirteen historic buildings, reminiscent of the San Gimignano towers. They including numerous garages, car workshops, a petrol station and also a casino with a ballroom and other cultural facilities. The clients, conceptual art collectors and progenitors of the Haubrok Foundation, were determined to develop the large area whilst preserving the existing fabric. The concept thus envisages a mixed-use complex – juxtaposing production with art – aimed at reusing the existing structures and creating a coherent plan for new functions within the ensemble. Two buildings are added to the site. One, a 108 meter-long pavilion that tracks the existing footprint on the southern border of the plot. The stell structure, clad with multi-layer polycarbonate panels, creates a backdrop using the entire length – from west to east – of the plot. It is visible from every point of the site and is perceived as a somewhat two-dimensional layer that frames the existing ensemble. The building is used commercially for ateliers, workshops and offices, each one occupying one to three units in accordance with the construction grid, which allows individualized interior fittings. Each unit has a gallery level that provides access to the three meter deep south-facing maintenance terrace. Continue reading Brandlhuber+