0

AgwA . Office

SWCS «Half Square Half Crazy» . Charleroi

AgwA . Office . SWCS «Half Square Half Crazy» . Charleroi afasia (1)

AgwA . Office KGDVS . plans + renders: © AgwA . © Office KGDVS

A competition for the extension of the headquarters of a social credit agency in Charleroi, Belgium. A research on a flexible and generous typology for offices, housing and public amenities. The simple concrete structure is designed as a façade, as internal technical shafts and as vertical circulations. Round columns, thin concrete slabs, square elevator shaft. Structure as architecture. On the streets, the simple grid of the structure resolutely proposes urban architecture. Generous winter gardens on two levels allow unexpected typologies for new forms of urban living and working. Architecture as structure. Architecture as infrastructure. Continue reading AgwA . Office

0

AgwA . Ferrière

Metal . Saint-Gilles

© Marie-Françoise Plissart

AgwA . Ferrière Architectes

The building, which has preserved the qualities of space and light of the period of its construction, now houses a sports hall, an after-school homework programme, and three moderate-rent apartments. This mixed development meets the requirements set out in the «neighbourhood agreement» urban-regeneration project for the Métal-Monnaie district. Continue reading AgwA . Ferrière

0

devylder vinck taillieu . 6a . AgwA

kanal cultural centre . brussels

devylder vinck taillieu . 6a . AgwA . kanal cultural centre . brussels (5)

Advvt6agwA (architecten devylder vinck taillieu6a AgwA) . Muck Petzet . Mathieu Wellner

Selected entry for the competition to transform the former Citroën workshops and showroom in a modern and contemporary arts museum and an architecture center won by noAarchitecten, Sergison Bates architects and EM2N. Continue reading devylder vinck taillieu . 6a . AgwA

0

AgwA . de vylder vinck taillieu

Sport and leisure centre . Waasmunster

AgwA . de vylder vinck taillieu . Sport and leisure centre . Waasmunster (1)

AgwA . architecten de vylder vinck taillieu

The competition brief mentioned a fairly large programme in an ambigious context. The question of implementing 8000 m² of cultural and sport programme in a context that is neither part of the centre of Waasmunster nor the countryside surrounding it arose the idea of an enclosed entity. ‘Munster’, derived from the Latin monasterium, not only refers to the impressing abbey by Dom Van Der Laan a few miles north of the site but, more importantly, mentions the notion of a place that is cut off and yet intertwined with its surroundings. A contextual isolation. We opt for a so-called perfect circle in which the program – a set of ordinary, industrial white boxes – is absorbed and at the same time mirrors the urban figure of the church and its immediate surroundings. The routes inside and outside the building interact with the three gardens that offers focal as well as structuring points in the ensemble. In this way, a typology that is too often trivially conceived and implemented suddenly becomes an complex set of possibilities. Continue reading AgwA . de vylder vinck taillieu