0

parages

Le Palus . Plouha

parages . photos: © Charles Bouchaib

The house is located along the cliffs of Plouha in the department of the Cotes d’Armor, in Brittany, France, on a tree- lined site at the mouth of the Corzic valley where it overlooks the Bay of Saint-Brieuc. Prior to its renovation, the house was typical of 1970s neo-Breton residential architecture: characterized by its off-white stucco and gabled-roof pavilion, with small windows that opened timidly onto the surrounding environment. For the renovation, two central design orientations transform the home: (1) the volume is opened onto the neighboring bay via the creation of large bay windows in the East façade and (2), an efficient and homogenous thermal envelope is created, around a more functional and pleasant interior layout.

The renovated house has a contemporary architectural language. The pavilion volume is simplified and given a homogeneous reading by removing the small openings and windowsills, shutters, and chimney. A complex of exterior thermal insulation and burnt Douglas wood cladding ensures the overall insulation of the volume. This black cladding, coupled with black exterior joinery, gives the house a unified appearance and blends it into the forested site.

Large openings on the North and West façades afford views of the wooded valley. To the East, generous fixed bay windows offer a spectacular view on the horizon and the Bay of Saint-Brieuc. These interventions are sober and discreet, so as to not detract from the beauty of the overall landscape.

The home interior is redesigned to organize living spaces around a single core, which concentrate mechanical and vertical circulation elements and serves a functional purpose by allowing users to transition between day and night zones. The core also serves as a conduit for natural ventilation, as it draws fresh air from the valley, allowing it to circulate throughout the interior to offset heatwaves that are becoming more frequent in the area. The ledges of the bay windows are generous enough to provide for comfortable seating, so users may advantage of views to the exterior. Particular attention is given to material treatment. The flooring is poured in-place uniform concrete that has then been sanded. Custom carpentry is in oak, lending the rooms a warm and inviting feel. The home is composed of five suites – two on the entry floor and three on the upper level, with each space offering a unique view on the valley, bay, or forest.

On the exterior, the project incorporates terraces that are arranged thematically depending on their orientation to the surrounding landscape. To the Norh, there is a “suspended” terrace amongst the canopy of trees, with views of the bay that continue from the kitchen area, conceived as a sheltered winter garden. At the back of the house, to the South and West, several, more secluded terraces blend into the trees.

Le Palus Location: Plouha (22), France Client: Private
Program: Renovation of individual dwelling Site area: 1,800 m²
House surface area: 185 m² Construction cost: 250 K€ Calendar: Completed in 2023 Energy performance: RT 2020

Architect: parages.
Contractor: LG Rénovation, Jérôme Amice Photographer: Charles Bouchaib

La maison est implantée sur le flanc des falaises de Plouha dans les Cotes d’Armor, à l’embouchure arborée de la vallée du Corzic et donnant sur la baie de Saint-Brieuc. La maison existante, typique des architectures néo-bretonne construite dans les années 1970 de forme archétypale est couverte d’un enduit jaune et s’ouvre timidement sur la baie par de petites fenêtres. En plus d’une rénovation complète intérieure, le projet défend deux grands axes de transformation majeurs : projeter la maison sur la baie par l’ouverture de la façade Est avec de grandes baies fixes et créer une enveloppe thermique efficace et homogène.

L’enveloppe d’abord, la maison existante est entièrement épurée par la suppression des chiens assis, parvis et souches de cheminées permettant une simplification volumétrique. Un complexe d’isolation thermique extérieure et de bardage bois Douglas brulé assure l’isolation globale de la maison. Ce bardage noir couplé au menuiseries extérieures noires redonne à la maison une unité générale et fond la maison dans son contexte arboré dense.

Sur les façades Nord et Ouest sont créées de grandes ouvertures donnant vue sur la vallée boisée. À l’Est de grandes baies fixes proposent un cadrage spectaculaire sur l’horizon offert par la baie de Saint-Brieuc. Ces interventions constituent un ensemble homogène, sobre et discret ouvert sur le grand paysage.

À l’intérieur, le plan de la maison est totalement repensé pour organiser les espaces de vie autour d’un noyau technique et de circulation venant faire la transition entre les espaces de jour et de nuit. Ce noyau est aussi pensé comme un puit de ventilation, venant prendre l’air frais de la vallée pour le restituer dans la maison par périodes de forte chaleur devenant de plus en plus fréquentes. Sur les allèges des baies fixes sont installées des banquettes pour profiter de la vue. Une attention particulière est apporté au choix des matériaux. Le sol est réalisé de manière homogène en béton coulé et poncé. L’ensemble des menuiseries sont réalisées sur mesure en chêne donnant aux différentes pièces une atmosphère épurée et chaleureuse. La maison dispose de cinq suites : deux à rez-de-chaussée et trois à l’étage avec pour chacune une vue singulière sur la vallée, la baie ou la forêt.

Au niveau du paysage, des terrasses sont aménagées de manière thématique en lien direct avec la nature environnante. Au Nord, une terrasse suspendue dans la canopée avec vue sur la baie en continuité de l’espace cuisine, soit un jardin d’hiver abrité.  À l’arrière de la maison au Sud et à l’Ouest, des terrasses se fondent dans les arbres.