0

Vaillo + Irigaray

ARROSADÍA 75 SOCIAL HOUSING . Pamplona

Vaillo+Irigaray Architects . photos: © Rubén Perez Bescos

The project is located in a recently created neighbourhood on the outskirts of Pamplona.

The plot forms a square with the adjacent buildings. The regulations require two longitudinal blocks of different heights: 2B+7+A towards the street, and 2B+4+A towards the square. The regulations also impose a double-height porch towards the square, which the project resolves by means of a concrete portico, introducing an “institutional” scale to the project.

The residential complex is resolved with scarce economic means, given that it contains social housing – Official Protection. The volumetric arrangement is divided into 2 longitudinal blocks of different heights, leaving a central courtyard where the vertical communications and connections to the dwellings are located.

The façades of the dwellings are resolved by means of terraces running along their entire length. These continuous exterior elements resolve the clotheslines, boilers, etc. by means of minimal gestures that camouflage them, giving a certain vibrancy to the whole.

The project attempts to simplify the regulatory complexity as much as possible by using practically a single material, profiled sheet metal. Emphasising, therefore, the resulting volumetry in the manner of longitudinal extruded volumes. The bronze colour, in contrast to the rotundity of the volumetry, creates a changing image that reacts in different ways depending on the sunlight and the cloudiness, which is very changeable in these latitudes.
_

75 SOCIAL HOUSING · VPO ARROSADÍA
Pamplona · Navarra · Spain

Authors Architects – Arquitectos Autores

Vaillo+Irigaray Architects

Antonio vaillo i Daniel Juan Luis Irigaray Huarte Yago Vaillo Usón

Project Director – Equipo de Proyecto

Yago Fernandez
Project Team – Equipo de Proyecto
Yago Fernandez Javier Oyanarte Javier Ruiz

Associate Collaborators – Colaboradores asociados

Eduardo Ozoidi – Estructura Naven ingenieros – Ingeniería
Javier Escuchuri – Shystema – Aparejador

Location Navarra, Spain
Area 10.235 m2
Project year 2022

Client Yboma

Photography Rubén Perez Bescos

El proyecto se ubica en un barrio de reciente creación en el extrarradio de Pamplona.

La parcela conforma una plaza con las edificaciones adyacentes. La normativa obliga a dos pastillas longitudinales de diferentes alturas: 2B+7+A hacia la calle, y 2B+4+A hacia la plaza. La normativa también impone hacia la plaza un porche de doble altura, que el proyecto resuelve mediante un pórtico de hormigón introduciendo una escala “institucional” al proyecto.

El conjunto residencial se resuelve con escasos medios económicos dado que contiene viviendas sociales - Protección Oficial-. La ordenación volumétrica se divide en 2 bloques longitudinales de diferentes alturas, dejando un patio central interior corrido donde se ubican las comunicaciones verticales y las conexiones a las viviendas.

Las fachadas de las viviendas se resuelven mediante terrazas corridas en toda su longitud. Estos elementos exteriores corridos resuelven los tendederos, calderas, etc. mediante unos gestos mínimos que los camuflan dotando de ceirta vibración al conjunto.

El proyecto intenta simplificar al máximo la complejidad normativa mediante la utilización de, prácticamente, un único material, como es la chapa metálica perfilada.. Enfatizando, por tanto, la volumetría resultante a modo de volúmenes estruídos longitudinales. El color bronce provoca, frente a la rotundidad de la volumetría, una imagen cambiante que reacciona de diferentes modos según la soleamiento y al nubosidad, muy cambiante en estas latitudes.