0

Buchner Bründler

COOPERATIVE BUILDING STADTERLE . Basel

Buchner Bründler . photos: © Rory Gardiner

Formerly a freight railway station, the eastern part has been developed into a residential area called Erlenmatt East with several buildings bordering a park. Erlenmatt East was initiated by the Habitat Foundation, which also specified construction guidelines for it. The building rights to one lot were allocated to the cooperative “Zimmerfrei”, which it aimed to use to create affordable living space with a focus on community, sustainability and modesty. The planning and building process involved participation of the members of the cooperative.

Concept
The aim was to create a community through the residential house and to encourage a natural exchange among residents. Apartment floor plans are modest, yet create a sense of spaciousness, due to their simple structure and two-sided orientation. Living is private towards the Erlenmattpark, and socially active towards the Erlenmatthof, because the apartments can be reached via access balconies. These are intended for social interaction and are to be frequented by the residents, much like a personal veranda. The extension of living spaces to public areas will make the access balconies attractive to spend time in. The rather small-sized apartments are supplemented by central communal spaces such as a lobby, roof terrace, workshop, music and laundry rooms as well as guest rooms. A consistent simplicity of the circulation through the access balconies, and optimal utilisation of the prescribed sizes of the apartments by doing without corridors, has produced sustainable housing. This design offers a large number of accommodation types for various phases of life and urban life styles. The spectrum includes classical family apartments as well as cluster structures for residential communities.

Implementation
From the socially as well as architecturally connecting access balcony, apartments are entered directly via an eat-in kitchen facing the yard. This is designed using Aleppo pine plywood painted in the colour requested by the residents. The level of privacy increases in the direction of the adjoining living area and bedrooms towards the quiet Erlenmattpark. All the apartments are illuminated from two sides resulting in the best possible lighting conditions. This equivalence means that no one is disadvantaged. The financial aspect, which is of importance for a cooperative building of this kind, was respected in the realisation and material selection of the building. The multi-layered facade is dominated by industrial materials that are long-lived while requiring minimal maintenance. The original character of the place is reflected by industrial-grade aluminium, corrugated fibre cement panels, galvanised elements and corrugated acrylic panels. Their immediacy endows the house with a haptic as well as lively character. Green transparent corrugated sheets clad the house in horizontal bands, making the layering clearly legible. Generous sun sails impart the structure with a sense of lightness, while two open stairwells at the narrow ends of the angular building create a sculptural effect. For cost reasons, the house itself is a hybrid construction composed of a solid concrete structure with a wooden facade.
_

Client: Wohngenossenschaft Zimmerfrei (Residential Cooperative Zimmerfrei), Basel
Partners: Daniel Buchner, Andreas Bründler
Associate competition: Raphaela Schacher
Associate project planning: Stefan Oehy
Project management: Daniel Ebertshäuser, Norma Tollmann
Staff competition: Benjamin Hofmann, Flurin Arquint, Benedict Choquard
Staff realization: Tünde König, Omri Levy, Henrik Månsson, Jonas Hamberger, Pascal Berchtold, Benedict Choquard, Lennart Cleemann, Jakob Rabe Petersen

Ehemals ein Güterbahnhof, wurde das Areal Erlenmatt Ost zu einem Wohnquartier weiterentwickelt, das sich um einen zentralen Park gruppiert. Initiiert wurde das Projekt von der Stiftung Habitat, die dafür auch ein bauliches Regelwerk erstellt hat. Leitgedanke war das gemeinschaftliche Leben. Nach dem architektonischen Entwurf wurde die Realisierung des Baus intensiv von den Genossenschaftlern begleitet.

Durch das Wohnhaus Gemeinschaft zu schaffen und den Austausch zu fördern war das Ziel. Die Wohnungsgrundrisse sind sparsam, dennoch wirken sie grosszügig, da sie einfach strukturiert und zweiseitig orientiert sind. Intim ist das Wohnen zum Erlenmattpark, sozial aktiv zum Erlenmatthof. Betreten werden die Wohnungen hofseitig über die Wohnküche von einem äusseren Laubengang aus, der der Begegnung dient. Die knapp bemessenen Wohnungen ergänzen gemeinschaftliche Angebote, wie Lobby, Dachterrasse, Werkstatt, Musik- und Waschräume sowie Gästezimmer. Die Erschliessung über den Laubengang und die optimale Nutzung der vorgegebenen Wohnflächen durch den Verzicht auf Gänge, ermöglichen ein nachhaltiges Wohnhaus, das mit einer Vielzahl von Wohnungstypen verschiedenen Lebensentwürfen gerecht wird.

Der für einen Genossenschaftsbau wichtige Aspekt der Finanzen wurde in der Erstellung und Materialisierung des Baus respektiert. Die mehrschichtige Fassade beherrschen Industriematerialien, die unterhaltsarm und langlebig sind. Industrierohes Aluminium, unbehandelte, gewellte Faserzementplatten, verzinkte Elemente und Acryl Wellplatten nehmen den ursprünglichen Charakter des Ortes auf und verleihen dem Haus durch ihre Direktheit einen haptischen wie lebendigen Charakter. Grüne, transparente Wellplatten kleiden das Haus in horizontale Bänder ein, so dass die Schichtung lesbar bleibt.