0

Montemurro Aguiar

2semesters 150entradas 150posts 2semestres

·

CASA IN COLLINA . Comano


Montemurro Aguiar Architetti . photos: © Giorgio Marafioti

The house is located in the resore area in Comano, characterized by residential buildings surrounded by greenery and vineyards. The ground presents inside a pre-existing construction of two levels above ground. Our intervention consists of a house on two levels above ground, characterized by an articulated game of volume, which fit with respect in the site without disturbing the view of the existing house.

Access is via a private road from the existing municipal road. Between the new construction and the existing house is formed a new square paved with granite dice that indicates the new entrance both pedestrian and driveway and the driveway entrance of the existing house. The garage doors and the front door are clad in wood with the same essence as the windows and doors, it is a skin that covers the north side of the house in exposed concrete with no other openings. The living area is organized in the south-east, characterized by large windows that allow a relationship with the outdoor space in the valley and the mountains in front. The entrance of the house is characterized by an empty space on two floors with a glass window that gives natural light from the north-east. The spaces of the rooms and services with studio and wardrobes are arranged on the first level via an internal staircase. The house is concrete building. The windows and doors are made entirely of wood essence oak. Inside, all the fixed furniture has been designed in wood essence oak, such as interior doors and windows.
_

 La casa si situa in zona resore a Comano, caratterizzata da costruzioni abitative immerse nel verde e nei vigneti. Il mappale presenta al suo interno una costruzione preesistente di due livelli fuori terra. Il nostro intervento si compone di un'abitazione su due livelli fuori terra, caraterizzato da uno articolato gioco di volume, che si inseriscono con rispetto nel sito senza disturbare la vista della casa esistente. 
L'accesso avviene tramite una strada privata dalla strada comunale esistente. Tra la nuova costruzione e la casa esistente si forma una nuova piazza pavimentata con dadi di granito che indica il nuovo ingresso sia pedonale che carrabile e l'ingresso carrabile della casa esistente. I portoni dei garage e il portone d'ingresso sono rivestiti in legno con la stessa essenza dei serramenti, si tratta di una pelle che riveste la parte della casa a nord in cemento armato faccia a vista senza altre aperture. La zona giorno si organizza a sud- est, caratterizzata da grandi vetrate che permettano un rapporto con lo spazio esterno a valle e le montagne di fronte. L'ingresso della casa è caratterizzato da uno spazio vuoto su due piani con una vetrata che dona la luce naturale da nord-est. Gli spazi delle camere e servizi con studio e guardaroba sono disposti al primo livello tramite una scala interna. La casa è in calcestruzzo a facciavista. I serramenti sono interamente in legno essenza rovere. All'interno, tutto l'arredo fisso è stato disegnato in legno essenza rovere, come le porte interne e serramenti.