0

Karol Zurawski

2semesters 150entradas 150posts 2semestres

·

RECREATIONAL AREA AT THE VISTULA RIVERSIDE . WARSAW

KAROL ŻURAWSKI design atelier . photos: © Karol Żurawski

The project was careful integrated into the local Vistula natural context and adaptated to the very specific nature of the site, which is a floodplain. All of the canopies could be submerged. For this reason, the shape of the canopies was made soft and streamlined, so that when the river is flooded they offer as little resistance as possible to the force of the flowing river.

The canopies were designed using a modern ecological alternative to concrete
Cross Laminated Timber.

Plates of the canopies extend far beyond the wooden uprights to protect them and the picnic tables and benches beneath them from driving rain. The construction of the canopies is largely cantilevered
the forces are distributed centrally around the uprights, hence the circular shape of the canopy and the division of the board into layers: the further away from the uprights, the less forces act in the ceiling and thus the thickness of the board can be reduced.

Having ecology in mind no concrete was used for foundations. Wooden piles were hammered into the ground as in the construction of a pier or breakwater. They were placed at a considerable depth of up to 6 metres so that they would be firmly embedded in the ground and provide sufficient resistance to the buoyancy force of the canopies if they were to go underwater.

The project was done in cooperation with landscape architect Łukasz Kowalski, Swiss structural engineer Neven Kostic and local Wojciech Kapela.
_