0

TAEP+AAP

BAIRRO OPERÁRIO HOUSE . Lagos

TAEP+AAP .  photos: © Estudio Peso

The house is located on the outskirts of the historic city centre, 150 m away from the ancient city walls, and close by the “Bairro SAAL da Cerca do Cemitério”, on a modest neighborhood created for the working class in Lagos, Portugal.
Inaugurated in 1958, this neighborhood was formed at that time by eighty economic residences of a social nature, and with public promotion, destined to families with low resources and it was originally composed by medium size single floored houses, with a backyard, aligned contiguously and organized in several blocks.

This renovation implied a full typological reconfiguration, as the house and its compartments were very small and poorly organized, revealing no hierarchy or flexibility, with a considerable area spent for circulation.

In order to overcome these problems, it was defined an open space social area, eliminating circulations, that guaranties multiple types of occupation and prolongs it self, outdoors to the backyard. The bathroom was moved to an extension of the built area of the house, next to the kitchen, maximizing the area within the house limits.

A single bedroom typology was developed, which despite the fact it shares the same ceiling as the living room, becomes the only closable compartment, separated from the rest of the house by a light structure plasterboard wall that rises at a door height. Above the kitchen and entry area, was created a small mezzanine accessible trough a set of furniture embedded staircase in the entry foyer, merging its design with the kitchen counter.

The backyard is divided in two different levels, engages the house living into its plot limits and connects the west upper street, where the secondary entrance was maintained. Next to it, on the higher platform of this exterior area, a small multipurpose annex adds a covered space in betwen the yard and the house, concludes the proposals extension.
_

Project Name: Bairro Operário House
Architecture Firm: TAEP+AAP

Completion Year: 2021
Built up Area: 49 sqm
Project location: Lagos, Portugal
Photo credits: Estudio Peso

Collaborators:
Architects: Carla Barroso, Tânia Carvalho, Pedro Miranda, Lionel Estriga, João
Costa, Duarte Correia, Diogo Monteiro, Francisco Leite, Nelson Ferreira, Pedro
Batista, Mariana Neves, Federica Fortugno.
Interior Design: Leonor Feyo
Graphic Design: Aquilino Sotero
Engineering: Rúben Rodrigues, Sérgio Costa
Consultants
Structural: JPO engenharia
MEPs: JPO engenharia
Light Design: Light Design

A casa situa-se perto do centro histórico da cidade de Lagos, a cerca de 150m das antigas muralhas da cidade e perto do “Bairro SAAL da Cerca do Cemitério”, num modesto bairro criado para a classe operária. Inaugurado em 1958, este bairro era constituído, na época, por oitenta residências económicas, de caráter social e de promoção pública, destinadas a famílias de poucos recursos.
Originalmente era composto por casas de médio porte, térreas, com quintal, alinhadas contiguamente em banda e organizadas por vários quarteirões.
Esta renovação implicou uma reconfiguração total da tipologia existente, visto que a casa e os seus compartimentos eram muito pequenos e desarticulados, revelando falta de hierarquia e flexibilidade, com uma área considerável destinada a circulação.
Com o propósito de superar estes problemas, foi definida uma área social em “open space”, eliminando as circulações, que garante vários tipos de ocupação e se estende ao exterior para quintal. A casa de banho foi transferida para um prolongamento da área construída da casa, próximo da cozinha, maximizando a área dentro dos limites da casa.
Foi desenvolvida uma tipologia com um quarto único, que apesar de partilhar o mesmo teto da sala, passa a ser o único compartimento contido, separado do resto da casa por uma parede em gesso cartonado de estrutura leve, que cresce até a altura da porta. Por cima da cozinha e zona de entrada, foi criado um pequeno mezzanino acessível através de uma escada embutida no mobiliário do hall de entrada, fundindo o seu desenho com a bancada da cozinha.
O quintal é composto por dois níveis distintos, envolve a moradia nos limites do lote e liga a rua superior oeste, onde foi mantida a entrada secundária. Junto a esta, no patamar mais alto desta área exterior, um pequeno anexo multiusos acrescenta um espaço coberto entre o quintal e a casa, concluindo a extensão da proposta.