0

José María Sánchez García

9 VAULT HOUSE . VILLANUEVA DE LA SERENA

José María Sánchez García . photo: © Roland Halbe

The project inverts this structural order due to the functional requirements, allowing a new spatial and programmatic arrangement. Two T-beams relieve the space of the need for intermediate supports, permitting the creation of a new open plan ground floor.

 

The combination of brick arches and concrete beams generates a spatial grid of successive beams and vaults that span a highly complex space. Functional logic dictates the maintenance of the division of the first two rooms —garage and guest room— on the street side. The living room becomes a diaphanous space that opens horizontally onto the interior garden, protected vertically by the structural cross and the six groin vaults. While the floor plan generates a continious space, these vaulted ceilings create partitions within it.
_