0

OFFICE

NEW VRT HEADQUARTERS BUILDING . BRUSSELS

Entrada retirada a petición de los arquitectos.

Post removed as requested by the architects.

OFFICE Kersten Geers David Van Severen . Jaspers-Eyers Architects . renders: © Filippo Bolognese

OFFICE Kersten Geers David Van Severen in collaboration with Jaspers-Eyers Architects, has won the competition to design the new headquarters of the Flemish Radio and Television (VRT) in the future Media Park in Brussels. This project is the result of a year-long competition and dialogue, and was developed within “VRT Morgen” team that also includes Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group and EEG. The new VRT headquarters building has a total area of about 65,000 m² of which 40,000 m² is above ground. It is due to open by summer 2026.

The new Media House for the VRT is a horizontal publicly accessible building composed of two stacked volumes that occupy a minimal surface and form a compact urban figure. The upper volume is a boxy “field”-like Atelier building measuring 87 x 87 m that provides hyper flexible work and recording spaces. This three-story volume is pierced by five generous green courtyards that act as connecting hubs between different departments. Each of these gardens is distinguished by different kinds of vegetation that enhance this inspiring and green working environment.

Below, the octagonal “base” carries this “field”, and makes the new Media House seamlessly fit in its context. The “base” accommodates the biggest recording studios, its logistics, but also the event space and the entrance hall oriented toward the media square, the city and the park. The building is fossil-fuel free and has a limited ecological footprint. It is integrated in its natural environment, preserving as many existing trees as possible. Given the multi-faceted volume has no real back side, it makes the new Media House extremely accessible, not only for employees but also for visitors and the broader public. Along its different facades one can see inside the working ambience of the Media House, and vice versa from the building into the city. It was a challenge to make a durable and compact building that is ready to deal with its particular content, endlessly in flux. Thus “VRT Morgen” is a Media House whose strong form makes an apt framework for a constantly evolving media landscape.