0

Itten+Brechbühl

new residential building on Hegenheimerstrasse . Basel

Wohnhaus Hegenheimerstrasse 39

Itten+Brechbühl . photos: © Yohan Zerdoun

The place is an old work yard, typical for Basel and the quarter. It is one of the few city blocks that has never been completely closed by buildings in the course of its history. This encouraged us to let the building, as it were, peep out of the courtyard. In addition, the client has a quite personal relation to the site, as he started his professional careers in that very place.

 

In this respect, personal relationships with the location, memories of the history of use and a typological peculiarity come together as influencing factors for the creation of this building.
The proximity to the surrounding buildings also plays a role. We were looking for an expression that works from a close-up perspective, as well as from a side view: You move along the building and see it up close. The building never appears in a conventional elevation, as it is usually drawn. The building is consistently designed as a house in the courtyard.
Shape, materialization and construction are translations of the simple utility buildings traditionally to be found in Basel courtyards. The shape adapts to the shape of the courtyard and the materials are simple and robust. Slight alienation and ennoblement of the elements speak of the changed use of the courtyard and building as a place of residence. The raw corrugated cement fibre board is varnished in color, the stakes of the railings are given a special shape and the columns in the living rooms are given a specific shape for each apartment – someone has accordingly dubbed them “roommates”.
_

Construction of a new residential building on Hegenheimerstrasse, Basel (Canton of Basel-Stadt)
Client Musfeld AG, Basel
Architects Itten+Brechbühl AG
Planning October 2017
Start of construction Mai 2019
Start of operation November 2020
Floor area 2150 m2
Appartments 21
Photos Yohan Zerdoun, Freiburg (D)