0

mcdm atelier

House refurbishment . Ghent

mcdm atelier . House refurbishment . Ghent sis pillen fotografie afasia (5)

mcdm atelier . photos: © sis pillen fotografie

Renovation of a dilapidated row-house just outside the center of Ghent.
_

 

 

De oorspronkelijke woning bevindt zich in een straat waar rijwoningen eenzelfde straatbeeld hebben, alsook  eenzelfde indeling. Een smalle en donkere inkom leidde de bewoner naar de traphal, waaraan de leefgedeeltes stonden gekoppeld. De keuken en technische ruimte bevonden zich in een vervallen aanbouw. Ondanks de zuidgerichte tuin was ‘weinig licht’ één van de hekelpunten van de woning, door de vele verlaagde plafonds was er een tekort aan ruimtelijkheid en werd er veel ‘bruikbare’ ruimte gesoupeerd aan circulatie en de traphal. 
Bij de renovatie van de woning werd veel aandacht gespendeerd aan het bewaren van de bestaande structuren. De karakteristieke bestaande houten roostering boven de verlaagde plafonds werden in het zicht gelaten, de structurele bakstenen muren geven ook extra cachet aan de woning.  De bestaande indeling werd zo goed als bewaard, maar door de bestaande circulatie te veranderen doorheen de voorgaande leefgedeeltes, kan de ‘onbruikbare circulatie’ gebruikt worden als nieuwe ruimtes en/of berging. Alle aandacht werd gefocusd om onbruikbare ruimtes terug bruikbaar en leefbaar te maken. 
De nieuwe aanbouw heeft een schuin volume die de lijn van het perceel volgt en tevens de verbinding vormt tussen de twee buren. De aanbouw functioneert als een stedelijke verwevening. Een aanbouw in een ‘zitput’ zorgt voor meer intimiteit en speelsheid doorheen de lineaire woning, alsook voor een veranderende relatie tussen de ruimtes. De zitruimte en eetruimte werd ondergebracht in het laagste niveau van de aanbouw zodat de bewoners letterlijk ondergedompeld worden in de sfeer van de tuin. Een transparante aanbouw bestaande uit 2 niveau’s met grote ramen, werd voorzien van een vide. Deze zorgt voor een overvloed aan zonlicht en openen het zicht op de tuin. Terwijl de vide de woning naar boven opent, biedt deze ook een prachtig uitzicht voor de verschillende kamers.
Binnenin geven bestaande houten balken en de bestaande bakstenen muren een mooi contrast tussen de lichte houten constructie van de extensie. Een lichte, bakstenen vloer geeft extra contrast tussen oud en nieuw. Overal doorheen de woning worden stoere materialen gecombineerd met zachte, lichte materialen. Zo is de keuken een mooi voorbeeld van ‘authenticiteit’, groene vochtwerende mdf werd gebruikt als afwerking in combinatie met een inox werkblad. Het lattenwerk geeft extra relief en speelt met de lichtinval. 
Op weg naar de eerste verdieping bevindt er zich een bureau die uitkijkt op de vide en de tuin, de hoofdslaapkamer geniet van dezelfde troeven. Aan de hoofdslaapkamer werd de badkamer/dressing gekoppeld die uitgewerkt is in 1 badkamermeubel, om zo onbruikbare hoeken en ciruclatie te minimaliseren. 
De tweede verdieping, de zolder, werd helemaal opengewerkt en ingedeeld met een glazen partij die voorzien is van 3 schuifdeuren. De deuren geven uit op een extra badkamer en een polyvalente ruimte die voorzien is om opgedeeld te worden naar 2 kinderslaapkamers. 
De sfeer en inrichting van de tuin is geinspireerd op een reis van de bewoners naar ‘Termas Geometricas’ in Chili, waar rust en natuur primeert.