0

Vora

àngels and inhar’s apartment . manresa

Vora . àngels and inhar's apartment . manresa afasia (1)

Vora Arquitectura . photos: © Adriá Goula

the refurbishment consisted on the transformation of the circulation spaces, the core of the house. the rest was kept as it was. we placed a succession of 4 wooden vestibules, enclosed by thick walls that contain storage and showcases for objects, linked by low and narrow corridors. systole and diastole. each vestibule is related to a use: the first is linked to service spaces (cellar, storage cabinet); the second, to the kitchen; the third, to the social zone (living room and bathroom); the last one, to the sleeping area.

 

the house faces a huge, excessive terrace, which has been resized by a platform next to the apartment, framed by a wooden structure as awnings support, to generate a welcoming outdoor space of its own.

we were asked to transform a big flat, built 10 years ago, that was in extremely good condition because it was never inhabited. however, the new inhabitants, a young couple, wanted to reform part of it to change the scale of it, turn it cozier, because it was over scaled for their needs.
_

address/ passeig pere iii. manresa
surface area/ 196 m2

client/ private

project/ 2017
construction/ 2018-2019

project architect/ vora (pere buil, toni riba)
project team/ zoí casimiro, alex etxeberría, quim olea

building coordination architect/ vora (pere buil)
contractor/ obrallar

photographs/ adrià goula

 

 se trata de una vivienda nueva, reformada 10 años atrás, que nunca fue habitada. los nuevos habitantes, una pareja, lo querían reformar parcialmente para cambiarle la escala, hacerla más acogedora, pues se les hacía demasiado grande.

la reforma consiste en la transformación de los espacios de circulación, los que estructuran los recorridos por el corazón de la vivienda. el resto, se dejó igual que estaba. una sucesión de 4 vestíbulos de madera, con paredes gruesas para contener almacenaje y vitrinas para pequeños objetos, comunicados por pasillos bajos y estrechos. sístole y diástole. cara vestíbulo está relacionado con un tipo de uso: el primero con el acceso y los espacios de servicio (lavandería, armario-trastero); el segundo, con la cocina; el tercero, con la zona de día (salón-comedor y baño); el último, con los dormitorios.

la vivienda goza de una enorme terraza, excesivamente grande, que se coloniza mediante una tarima enmarcada por una estructura de madera para un toldo, que genera un espacio exterior propio, contenido y acogedor.