0

Vaillo+Irigaray

Basque Museum . Bilbao

Vaillo+Irigaray . MOEST . Basque Museum . Bilbao afasia (1)

Vaillo+Irigaray Architects . Jesús Moreno y Asociados . MOEST Arquitectos

The project proposes the action on a set of several historical buildings of more than 8,000 m2 that make up the Basque Museum of Bilbao.

 

RECOVERY OF THE ORIGINAL STRUCTURE OF THE HISTORICAL BUILDING
The relevance of the original historical building is reinforced, recovering the continuous longitudinal corridor of the 17th century building. At the same time, the great space of the cloister is dignified as the true center of the exhibition space.

CONNECTION OF THE 4 VOLUMES
The image of 4 different buildings is preserved, but introduces elements of integration to favor maximum internal interrelation, in order to achieve maximum current and future functional flexibility.

MATERIALS
The materiality of the new museum responds to the “tree · living organism” concept, the axis of the museum plan proposed in the competition rules. In this way, wood becomes the material reference element of the new restructuring, used extensively in the Basque construction tradition: farmhouses, boats, tools, etc. Wood condenses sustainable and bioclimatic reality.

MUSEOGRAPHY
The museum strategy is based on the correspondence between the contents and the container. The introduction of a wooden structure as a “hollow log” and the re-structuring of the roof with large wooden trusses recall both the construction of the farmhouse roofs and the construction of the ships.

IMMERSIVE EXPERIENCE: ATMOSPHERES AND LOOPES
Museums usually have rooms where objects are exhibited under the same appearance, establishing a rigid and static relationship between space and content. In this case, each space is intended to host different “scenarios” in the form of the narrative loop. In such a way that the narration is varied and allows the multiplicity of stories in the same space.
_

Basque Museum Bilbao
Bilbao, Spain

Authors Architects Vaillo+Irigaray Architects

Associate Collaborators Jesús Moreno y Asociados
MOEST Arquitectos

Location Bilbao, Spain
Area 8.000 m2
Project year 2020

Client Bilbao Bizkaia Museoak

 

El proyecto propone la actuación sobre un conjunto de varios edificios históricos de más de 8.000 m2 que conforman el BILBAO BIZKAIA MUSEOAK. 

RECUPERACION DE LA ESTRUCTURA ORIGINAL DEL EDIFICIO HISTORICO
La propuesta refuerza la relevancia del edificio histórico original, recuperando la crujía longitudinal continua del edificio del s XVII a la vez que dignifica el gran espacio del claustro como verdadero centro del espacio expositivo.

CONEXIÓN DE LOS 4 VOLUMENES 
Se preserva la imagen de 4 edificios diferenciados, dado que atiende a un invariable histórico, pero introduce elementos de integración para favorecer la máxima interrelación interna, con el fin de buscar la máxima flexibilidad funcional actual y futura. 

MATERIALES 
La materialidad del nuevo museo responde al concepto “árbol · organismo vivo” eje del plan museológico propuesto en las bases del concurso. De este modo la madera se convierte en el elemento de referencia material de la nueva re-estructuración, utilizado profusamente en la tradición constructiva vasca: caseríos, barcos, herramientas, etc.  La madera condensa una realidad sostenible y bioclimática de primer orden. 

MUSEOGRAFIA 
La estrategia museográfica se basa en la correspondencia entre continente y contenido. La introducción de una estructura de madera a modo de “tronco hueco” y la re-estructuración de la cubierta con grandes cerchas de madera rememoran tanto la construcción de las cubiertas de los caseríos como la construcción de los barcos.

EXPERIENCIA INMERSIVA: ATMOSFERAS & BUCLES
Habitualmente los museos disponen de salas donde se exponen objetos bajo una misma apariencia, estableciendo una relación rígida y estática entre espacio y contenido. En este caso, se pretende que cada espacio acoja diferentes “escenarios” bajo la modalidad del bucle  narrativo. De tal modo que la narración es variada y permite la multiplicidad de relatos en un mismo espacio.