0

parages

Villa [3] . Rio de Janeiro

parages . Villa [3] . Rio de Janeiro afasia (2)

parages. bureau d’architecture

Located on the hills of Lagoa, near Parque Lage in Rio de Janeiro, in a jungle where nature is king and wild, this villa reveals the intrinsic relationship of that place weaves between nature and light. It also underlines the specific bonds between mineral and organic, between a rigorous plan and free forms. The house is based on the simple and strict plan of a square caught between two horizontal concrete slabs. One provides the raised floor slab with the foundations, the other the overhanging roof. This 15m side square developed on five 3m frames reinforces the dichotomy of the orthogonal form from brutalist architecture with the free forms curves of nature and the interior walls.

The facade is designed as a protective envelope. Sober and neutral, it limits a complex expression in favor of a simple rhythm and a repetition of pattern like a moucharabieh. It consists exclusively of glass blocks. This industrial material becomes here the unique and singular material of the facade. The predominance of glass in the making of the envelope allows the villa to play with reflections between light and its environment. This transparency also gives the possibility to blur the border between the outside and the inside. The resident is thus immersed in the surrounding nature. In order to protect the indoor environment from overheating, these 30 cm side glass blocks filter out direct sunlight and draw fine patterns of light on the floor that change throughout the day. This industrial facade does not have any window in its classic meaning. Instead, the entire facade shutters detach and rotate to allow access to the garden and ensure ventilation of the interior. The mineral concrete aspect of the outdoor pathway then enters the villa and colonizes the entire floor of the house.

Inside, the spaces fold and unfold organically. Large vertical walls develop as free forms where the atrium in the center still blurs the notion of outside and inside. These large curves ensure the partition of the rooms and allow movement between spaces in a more fluid and more sensitive way. In order to make the visual space even more fluid, these thick curves integrate within themselves all of the utility rooms such as the shower rooms and the storage spaces.
The living spaces such as the living room, the kitchen and the dining room are arranged in a large free plan directly open onto the garden. This flexibility of the layout allows a real mutability of the space and its arrangement or even of its use in the years to come. In order to allow a better intimacy according to the uses, a series of big white hanging curtains cut out the free volume and thus make it possible to adapt the space to each situation.

At the heart of the house, a large planted atrium disperses dim light throughout the day. It is made up of large local and tropical plants, mainly from the species found in Parque Lage. These large plants provide a natural visual filter around which one winds between living rooms and night spaces.
_