0

SANAA

Apartments on Ave. Maréchal Fayolle . Paris

SANAA . Apartments on Ave. Maréchal Fayolle . Paris afasia (2)

SANAA . photos: © SANAA . + archdaily

The project is situated in the 16th district of Paris, surrounded by classic Haussmann urbanism on one side and the Bois de Boulogne on the other. The four housing volumes weave past each other creating a sequence of courtyards that connect city and landscape, bringing a series of interstitial gardens to the heart of the site.

 

The design is characterized by its organic forms and the curved façades provide apartments with multiple orientations for natural light, ventilation and views. Each transparency across the site, opens views towards the park and provides breaks in the continuity of the street. The pilotis space is punctuated by a series of expanded metal bubbles that house the entrances, bike storage and reception areas, while a softly undulating landscape buffers each of the buildings at ground floor level.

Each volume has a different form, providing diverse interior plans that engage with the specific character of the adjacent fabric and provide variable living arrangements. The diversity of curves also creates a shifting perception of the project from the street. Sometimes it appears as a continuous series of undulating surfaces, at other times views pierce through the whole site establishing a dialogue with neighboring buildings and the park. There is an inherent dynamism to the distribution of buildings: the courtyards appear to open and close as you walk through them, establishing an open dialogue between communities.

The cream-colored stucco facades echo the stone of Parisian facades and the anodized aluminum shutters articulate the rhythm of the curves. These reflect the sky and park and the building is animated by a soft spectrum of colors across seasons and time of day.

The Vital House can be constructed quickly from sustainable prefabricated wooden elements, which can be stored in warehouses throughout the nation. Thanks to this, health care centers can be built up efficiently and effectively across the country. One of the most important qualities of the centers is the sufficient amount of intensive care units, which allows it to take in the growing number of infected people. Next to this, multiple communication rooms are integrated into the design, allowing patients to keep receiving visitors. A large green patio provides more oxygen and comfort into the building, enabling the patients to recover faster. A research center could provide faster clarity for patients about their virus status but could also charts contaminations faster. The central vein in the building is a double access structure, existing out of a separate visitor’s hallway and health care staff corridor, all set to a stable air pressure. This air pressure is constantly being monitored in order to prevent the virus from spreading through the air.

At last, it goes to our hearts to hear relatives are often not able to say goodbye to their oved ones. It is for this reason we designed a reflection space as part of the health care center.
One thing is certain: we live in a new reality, the corona virus will not be the last virus to hit humanity, therefore we must arm ourselves with a new better and smarter infrastructure.
_