0

MGAO

Northcote House . NORTHCOTE

MGAO . Northcote House . NORTHCOTE afasia (3)

MGAO . photos: © Paul Hermes

This project is an addition to an existing Weatherboard ‘Shop Front House’ located in Northcote, a suburb of Inner City Melbourne. Over the years the original building, once used as a Corner Store, accrued many poorly thought additions, the brief was to demolish all previous additions and replace them with a new, functional addition, containing Kitchen / Dining room and Bathroom.

 

The existing conditions had some beautiful qualities, such as the rear courtyard which seemed to create a moment of retreat from the busy street outside. These qualities led to the desire for the proposed Kitchen to have a strong connection to the courtyard, increasing the sense of space and openness that the otherwise small 30m2 addition may have lacked.

The positioning on the internal windows again reinforces the sense of openness, creating the impression that one is sitting within the garden looking over the fence as opposed to being fully enclosed by the room.
_