0

Herreros . MIM-A

Mixed Housing . Sant Boi de Llobregat

Herreros . MIM-A . Mixed Housing . Sant Boi de Llobregat afasia (1)

Estudio Herreros . MIM-A . photos: © José Hevia . + arquitectura viva

The program —which mixes social housing and market housing in a coexistence without differences— practically demands the filling of the available volume. This limitation, together with the demands of efficiency and simplicity that we want to impose on ourselves, represent a challenge for the development of a project with some added value. To this end, we look for the hidden powers of a proposal that is pragmatic but sensitive to slight external stimuli. We start by laying out a typical floor of 12 homes.

 

We need to sacrifice the minimum surface area in communications, so we chose to insert a single central core equipped with two interlocking “scissors” type staircases, two lifts and two installation cores. We will therefore have a single public entrance and a single centralization of connections on the ground floor that will affect the cleanliness of the commercial space and the underground parking. Regarding the dwellings, all the living rooms and bedrooms are exterior, while accesses, kitchens and bathrooms enter onto hallways that are shared by every three dwellings. From this scheme that solidifies the available volume, subtraction operations are carried out that allow a new morphology to be sculpted, generating generous collective and individual terraces and facilitating cross ventilation, diagonal views and lightening the original density, that orient the building towards its most attractive landscapes.

The exterior facades are repetitive and closed by means of an external ventilated industrial panel sheet to achieve an unequivocal and monumental image of the volume fortunately surrounded by public space. The facades of the courtyards and corridors have a quasi-picturesque nature with latticework, tiling and ceramic tile flooring with a long tradition in Catalonia.
_

 

El programa -que mezcla viviendas protegidas y de mercado en una convivencia sin diferencias- demanda prácticamente la colmatación del volumen disponible. Esta limitación junto con las exigencias de eficacia y sencillez que nos queremos imponer, suponen un reto para el desarrollo de un proyecto con algún valor añadido. Para ello, buscamos las potencias ocultas de una propuesta pragmática pero sensible a los leves estímulos externos. Empezamos por trazar una planta tipo de 12 viviendas. Necesitamos sacrificar la mínima superficie en comunicaciones por lo que elegimos implantar un solo núcleo central equipado con dos escaleras entrelazadas tipo “tijera”, dos ascensores y dos núcleos de instalaciones. Tendremos por lo tanto un único portal pasante y una única centralización de acometidas en planta baja que repercutirán en la limpieza del espacio comercial y del aparcamiento bajo rasante. Respecto de las viviendas, todos los estares y dormitorios son exteriores mientras que accesos, cocinas y baños dan a los corredores que comparten cada tres viviendas. Desde este esquema que solidifica el volumen disponible, se realizan operaciones de sustracción que permiten entallar una nueva morfología generando generosas terrazas colectivas e individuales y facilitando ventilaciones cruzadas, vistas diagonales y aligeramientos de la densidad original que orientan el edificio hacia sus paisajes más atractivos. Las fachadas exteriores son repetitivas y cerradas mediante lámina de panel industrial exterior ventilado a la búsqueda de una imagen rotunda y monumental del volumen afortunadamente rodeado de espacio público. Las fachadas de los patios y corredores tienen un carácter cuasi pintoresco con celosías, alicatados y pavimentos de baldosa cerámica de amplia tradición en Cataluña.