0

PPAA

Apán . Hidalgo

PPAA . Apán . Hidalgo afasia (1)

PPAA . photos: © Rafael Gamo

Apán, is a project part of a master plan called “Laboratory of Research and Practical Experimentation of Housing INFONAVIT” includes 32 experimental prototypes of rural housing of the Research Center for Sustainable Development.

 

The objective of the project was to build a house in a rural context that met the characteristics of a decent home and satisfied the needs of users. In the same way, the project departs from the analysis of the site at the town of Zaragoza, Coahuila with a specific purpose of achieving a complete adaptability of the housing prototype to the site. Its location and proximity to the city of Piedras Negras generates a particular social context due to its connection with the United States. The inhabitants of this locality present a strong aspiration to the American way of life that was reflected in the buildings of the localities. On the other hand, Zaragoza has an extreme climate, but with a presence of humidity due to the San Antonio River, which is a slope of the Rio Grande. Due to this, the acequias can be appreciated in the different localities of the municipality.

We proposed the use of a local building system based on masonery with a cement – sand covering with dye. All project walls have a concrete layer to withstand the climatic conditions of the local humidity. The roof system recovers the vernacular system of the rural houses, as does the traditional rainwater drainage system.

The project is based on two volumes dividing the private from the public and recovery elements of the program of traditional architecture, such as the porch. With the main entrace facing south and services concentrated to the north, we generate a facade without windows and the rear facade open to the landscape. A progression scheme is proposed according to the growth of the number of members. The system works by repeating the same chamber module laterally. The project contemplates a mezzanine height of 3.26m with the purpose of dignifying rural housing through the creation of larger spaces.
_

Project: Apan (INFONAVIT House Prototipe)
Location: Hidalgo, México.
Year: 2017
Construction: 58 m2
Photography: Rafael Gamo
Team: Pablo Pérez Palacios
Miguel Vargas, Jesús García, Laura Fernández, Carla Celis, Jorque Quiroga, Enrique Villegas.
_

 Apán, proyecto que forma parte del conjunto denominado “Laboratorio de Investigación y Experimentación Práctica de Vivienda INFONAVIT” que incluye 32 prototipos experimentales de vivienda rural para el Centro de Investigación para el Desarrollo Sostenible (CIDS).

El objetivo del proyecto era construir una casa en un contexto rural que cumpliera con las características de una vivienda digna y las necesidades de los usuarios. De la misma manera, el proyecto parte del análisis del sitio en la ciudad de Zaragoza, Coahuila, con el propósito específico de lograr una adaptabilidad completa del prototipo de vivienda al sitio. Su ubicación y proximidad a la ciudad de Piedras Negras generan un contexto social particular debido a su conexión con Estados Unidos. Los habitantes de esta localidad presentan una fuerte aspiración al estilo de vida estadounidense que se reflejó en los edificios de las localidades. Por otro lado, Zaragoza tiene un clima extremo y cuenta con una gran cantidad de humedad gracias al río San Antonio, que es una pendiente del río Grande. Por este motivo, las acequias se pueden apreciar en las diferentes localidades del municipio.

Se propone el uso de un sistema de construcción local basado en albañilería con un recubrimiento cemento – arena con colorante. Todas las paredes del proyecto tienen una capa de concreto para soportar las condiciones climáticas de la humedad local. El sistema de techo recupera el sistema vernáculo de las casas rurales, al igual que el sistema tradicional de drenaje de agua de lluvia.

El proyecto se basa en dos volúmenes que dividen lo privado de lo público y los elementos de recuperación del programa de arquitectura tradicional. Con la entrada principal orientada al sur y los servicios concentrados al norte, se genera una fachada sin ventanas y la fachada posterior abierta al paisaje. Se propone un esquema de progresión de acuerdo con el crecimiento del número de miembros. El sistema funciona repitiendo lateralmente el mismo módulo de cámara. El proyecto contempla una altura intermedia de 3.26m con el propósito de dignificar la vivienda rural a través de la creación de espacios más grandes.