0

David Chipperfield

Zhejiang Museum of Natural History . Anji

afasia david chipperfield . zhejiang museum of natural history . anji (7)

David Chipperfield Architects . photos: © Simon Menges . + dezeen

Founded in 1929, the Zhejiang Museum of Natural History is located in Hangzhou and has a collection of over 200,000 specimens covering geology, ecology and palaeontology. The eastern Chinese province of Zhejiang is the site of many important discoveries from the Cretaceous period. A new, second branch of the museum has been established in Anji, in the north of the region, forming the centrepiece of a new cultural district.
_

 

The new museum is set on a sloping site in a large natural park surrounded by bamboo forests and overlooking rice fields in the valley below. It comprises a loose infrastructure of spacious exhibition halls, taking into account the large scale of some of the exhibits: Dinosaur fossils and life-size models, large-scale wildlife dioramas, accompanied by multimedia and interactive exhibition elements.

The staggered composition of the eight, single-storey, bar-shaped pavilions step down the hillside. They follow the natural topography, minimising the visual impact on the landscape, and frame an open garden. A loggia, or covered walkway, loops around this central space, mediating between the external and internal areas of the museum.
_

At the northernmost point, an entrance pavilion welcomes visitors and offers views over the central garden and landscape beyond. Located on either side of the garden, each exhibition hall can be accessed directly or in sequence following the stepped loggia. The southernmost pavilion faces faces out towards a lake at the lowest end of the site.

The solid forms of the pavilions are embedded within the dense landscaping of the central garden and the surrounding parkland. The planting extends onto the green roofs of the building complex which is rendered in red ochre to match the clay earth of the hillside site, reinforcing the relationship between the museum and the landscape.
_

Architect: David Chipperfield Architects Shanghai
Partners: David Chipperfield, Mark Randel (Design lead), Libin Chen
Project architects: Alessandro Milani (Competition), Miguel Angel (Schematic design and design development), Shen Huiwen (Design development), Chuxiao Li (Site design supervision)
Project team: Hans Christian Buhl, Zhexu Du, Tianyuan Fan, Jinghui Hou, Andrew Irvin, Han Li, Huiqun Liu, Jidi Pan, Fengjuan Sun, Nora Wuttke, Liping Xu, Zhixun Zhou
Local design institute: Zhejiang South Architecture Design
Structural consultant: Ove Arup and Partners
Structural engineer: Zhejiang South Architecture Design
Services engineer: Zhejiang South Architecture Design
Lighting consultant: Sunlux Lighting Design
Exhibition planning: Triad China
Landscape architect: Levin Monsigny Landschaftsarchitekten (Schematic design), Zhejiang South Architecture Design (Design development)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>