0

Bonell+Dòriga

Renovation of an Apartment in Walden-7 . Sant Just Desvern

Bonell+Dòriga . Renovation of an Apartment in Walden-7 . Sant Just Desvern afasia (1)

Bonell+Dòriga . photos: © Bonell+Dòriga

The project of Walden-7 (1973-75) in Sant Just Desvern (Barcelona) is the culmination of the experimental urbanism Ricardo Bofill developed during the 1960s and 70s in various places of the Spanish geography. The series of projects built in Sitges, Reus, and Calpe, along with the failed utopia of the City in Space in Madrid, concludes with the construction of Walden-7, the most ambitious of his projects until that point, but also the most polemic: the problems derived from its construction extend over time, to the point in which the demolition of the whole building isconsidered in the 1980s. Finally, and after a costly intervention, the building is listed as a heritage asset.

 

In a moment in which the restoration of existing structures is seen as a necessary step towards a more sustainable balance of our planet’s resources, the project for the refurbishment of one of the building’s 446 apartments presents the added question of how should we deal with contemporary architectural heritage. This is a building so recent that its authors not only still live; they are also still active in their profession. And this is, at the same time, a work of architecture which after decades of oblivion, it is currently reviving due to its photogenic presence in social media and an ambition to recover a certain experimental spirit in architecture: some times from a social, urban, or playful background, other times from the purely aesthetical.

Four modules developed in two floors define this dwelling situated in the levels 12th and 13th of the building. The ground floor is transformed into a large open space, while the bedrooms are placed in the first floor. In this project, however, it is more important to talk about context and about language, than it is to discuss the configuration of its spaces.
Located in the central part of the complex, its belonging to the building is practically inescapable, even in its interior. Every one of the apartment’s windows frames fragments of Walden-7. Light comes in shaded in turquoise in the northern rooms, more reddish in the south.

In this context it was essential that our intervention established a connection with the rich fabric of Bofill’s architecture, but without trying to mimic it. The project introduces flashes of colours from the outside in: brick red, dark blue, and sand. The topographies that Bofill envisioned for theinterior of the apartments, but which were rarely built, are re-thought and adapted to the needs of the new owners and future users, with wide benches that turn into sofas, that end up connecting with the existing staircase, which is kept in its upper steps, only painted. The stepped geometry appears in the laying of the two-toned tiles in the bathrooms. And the circle shape, so ubiquitousin the configuration of the building and its morphology, materializes in various ways: the red step, the lights, the arched divisions, or the mirrors.
_

Location: Sant Just Desvern (Barcelona)
Client: Private
Project Duration: 2018-2019
Architects: Bonell+Dòriga (Laura Bonell, Daniel López-Dòriga)
Collaborators: Paula Domènech
Photography: Bonell+Dòriga
_

El proyecto del Walden-7 (1973-75) en Sant Just Desvern es la obra cumbre del urbanismo experimental que Bofill desarrolló en los años 60 y 70 en diversos puntos de la geografía española. La sucesión de proyectos realizados en Sitges, Reus y Calpe, junto con la utopía fallida de la Ciudad en el Espacio en Madrid, culminan con la construcción del Walden-7, el más ambicioso de sus proyectos hasta el momento, y también el más polémico: los problemas derivados de su construcción se alargan en el tiempo, hasta el punto en que se plantea derribar el edificio entero en los años 80. Finalmente, después de una costosa reparación, el edificio es declarado bien de interés arquitectónico. 
En un momento en que la rehabilitación de construcciones existentes se plantea como una medida esencial para el equilibrio sostenible de los recursos de nuestro planeta, el proyecto de reforma de uno de sus 446 apartamentos presenta la cuestión añadida de cómo enfrentarnos al patrimonio arquitectónico contemporáneo. Hablamos de una arquitectura tan reciente, que sus autores aún viven, y aún son profesionalmente activos. Y hablamos también de una arquitectura que, después de décadas de olvido, revive gracias a su fotogénica presencia en redes sociales y a la voluntad por recuperar cierto espíritu experimental en la arquitectura, a veces desde un trasfondo social, urbano o lúdico; otras desde lo puramente estético. 
La vivienda consta de 4 módulos desarrollados en dos niveles, en las plantas 12 y 13 del edificio. La planta baja se convierte en un gran espacio diáfano, la planta primera contiene los dormitorios. Sin embargo, en este proyecto es más importante hablar de contexto y de lenguaje, y no tanto de la configuración de las estancias. 
Situada en la parte central del complejo, su pertenencia al edificio es prácticamente ineludible, incluso en el interior. Cada una de sus ventanas enmarca fragmentos del Walden-7. La luz se cuela ligeramente aturquesada en las habitaciones situadas a norte, más rojiza por el sur. 
En este contexto era esencial que nuestra intervención estableciese una conexión con el rico tejido de la arquitectura de Bofill, pero sin pretender imitarla. El proyecto introduce destellos de los colores de fuera en el interior: el rojo teja, el azul marino o el color arena. Las topografías que Bofill planteó para los interiores de las viviendas, pero que raramente se construyeron, se re­piensan y adaptan a las necesidades de los nuevos propietarios y futuros usuarios, con bancos que se convierten en sofás y que acaban conectando con la escalera existente, que se mantiene en su tramo superior y únicamente se pinta. La geometría escalonada se cuela en los baños, en la colocación de baldosas de dos tonos. Y la forma del círculo, tan presente en la configuración del sistema del edificio y en su morfología, aparece de distintas formas: en el escalón, en las luces, en las divisiones arcadas, o en los espejos.