0

Luciano Kruk

HOUSE IN THE TREES . Costa Esmeralda

Luciano Kruk . HOUSE IN THE TREES . Costa Esmeralda afasia (1)

Luciano Kruk . photos: © Daniela Mac Adden

House in the Trees was designed to be built in Barrio Marítimo II, a neighborhood in Costa Esmeralda, located thirteen kilometers north of the city of Pinamar and four hours away from Buenos Aires City. Parallel to the sea, this neighborhood is separated from the coastline by a screen of leafy pines, producing a setback that complies with provincial regulations.

 

The lot’s highest level is at the front, and slopes downward as it gets farther from the street, just as sand dunes do as they interfuse with the sea.

The clients commissioned a leisure home that could also be rented out eventually. The house had to accommodate a typical program: one master room and two secondary bedrooms, a social uses area, and an outdoor swimming pool. They requested that the house, protected by the woods, had minimal impact on its environment.

Supported by a minimum tread structural volume – which lodges the entrance and the service and engine rooms – the house was situated on the highest level of the lot.

We decided to set the house back beyond the minimum required by regulations. Surrounded by a pine wood, the house merged into the landscape’s natural atmosphere gaining privacy and the possibility of increasing its glazed surfaces.

Regarding the request to minimize the maintenance needs, we proposed the house to be made entirely of exposed concrete and glass. Dark bronze anodized aluminum was chosen for the exterior framings for them to be visually invisible. In this way, the contrast between the spans and the concrete shell is emphasized.

Common areas were disposed on the first floor—two meters above the natural terrain’s level—while the bedrooms floor plan was organized above, at a higher level.

Emerging from the natural ground, a wall goes all the way up to the rooftop, organizing both floor plans. The humid locals were disposed towards the street and the nobler ones, sheltered facing the woods.

While the lower floor has low partitions on both sides and on the front, it opens on the rear through total height framings towards a watching terrace that, embraced by the pines’ canopies, serves as an expansion for the living and dining areas.

Except for few metallic columns set around the shell’s perimeter, the greatest part of the structure is located at the center of the floorplan so it is almost invisible from the outside.

The side partitions go all the way up to the rooftop, providing the bedrooms intimacy from neighboring houses.

Regarding natural lighting, one of the purposes was to prioritize the staircase area with a skylight on the rooftop. Moreover, slabs cantilevering over both levels as eaves protect the front of the house from the vertical north sunrays.

Designed as an independent structure elevated artifact, the swimming pool is detached from the natural terrain and connects with the house through the social area’s expansion. In order to preserve the visual continuity between the house and the vegetation, the pool was disposed perpendicularly to the constructed volume.

House in the Trees sought to merge with the woods to enjoy its scents, textures and visuals, proper of its leafy natural environment, so powerful but at the same time balsamic for the senses.

The higher volume seems like a compact, massive floating box over the lighter and transparent lower floor.

While the stony materiality’s austerity and honesty aimed at guaranteeing the project’s perdurability, the architectural synthesis of its floorplans represents nothing but the reflection of such a lifestyle.
_

Location: Costa Esmeralda, Buenos Aires
Architect: Luciano Kruk

Project Manager: Arch. Belén Ferrand

Construction Managers: Arch. Leandro Rossi – Arch. Fernando Casaux Alsina – Dan Saragusti

Collaborators: Arch. Andrés Conde Blanco – Denise Andreoli
Land area: 1.110 m²
Build area: 185 m²
Construction year: 2019

Casa en los Árboles fue proyectada para ser construida en Costa Esmeralda, a trece kilómetros al norte de la ciudad de Pinamar y a cuatro horas de la ciudad de Buenos Aires en el Barrio Marítimo II, el cual se dispone linealmente paralelo al mar. Un frondoso fuelle de pinos media entre el barrio y la costa, respetando los 200 metros de retiro establecidos por reglamentación provincial. 
  
El lote presenta su cota de mayor altura al frente, descendiendo a medida que se aleja de la calle, en el mismo sentido que lo hacen los médanos que terminan por fundirse en el mar.
 
La encomienda del cliente consistió en una casa de descanso factible de ser eventualmente rentada. Debía cumplimentar un programa típico: un dormitorio principal más otros dos secundarios y un área de uso social más una piscina exterior. Querían que, refugiada por el bosque, tuviese un espíritu de mínimo impacto respecto a su entorno.
 
Apoyada sobre un volumen estructural de pisada mínima -que albergó el acceso, locales de servicio y la sala de máquinas- la vivienda se dispuso en la cota de mayor altura del lote.
 
Decidimos implantar la casa más allá de los retiros mínimos establecidos por reglamento. Envuelta por el bosque de pinos la casa se fundió en la atmósfera natural del paisaje, lo cual le otorgó privacidad y posibilidades de acristalarse.
 
En relación al pedido del bajo mantenimiento se planteó una casa enteramente construida en hormigón visto y vidrio. Se eligió para los cerramientos exteriores aluminio anodizado color bronce oscuro con la intención de invisibilizar visualmente las carpinterías y enfatizar el contraste de los vanos con la envolvente de hormigón.
 
En la primer planta -elevada dos metros respecto del nivel del terreno natural- se dispusieron las actividades comunes; mientras que por encima de esta, tomando la mayor altura, se organizó la planta de los dormitorios.
 
Un muro que emerge desde el terreno hasta el nivel de cubierta organiza ambas plantas. Los locales húmedos se dispusieron orientados hacia la calle  y los más nobles se resguardaron en el bosque.
 
La planta más baja -de uso social- presenta, tanto en sus laterales como al frente paramentos bajos, abriéndose al contrafrente mediante carpinterías de piso a techo a una terraza-mirador que, envuelta por las copas de los pinos, sirve de expansión al estar-comedor.
 
Excepto unas pocas columnas metálicas dispuestas sobre el perímetro de la envolvente, la mayor parte de la estructura se ubica en el centro de la planta, lo cual la hace prácticamente imperceptible desde el exterior.
  
En el nivel superior -el de los dormitorios- los paramentos laterales ascienden hasta el nivel de cubierta, generando intimidad en los locales respecto de las viviendas vecinas.
 
 
Respecto a la iluminación natural se propuso jerarquizar el espacio de la escalera mediante una lucarna cenital ubicada en la azotea. Así mismo, el frente es protegido del sol vertical del norte mediante las losas que, a modo de aleros, sobrevuelan ambas plantas.
 
La piscina se proyectó despegada del suelo, como un artefacto elevado de estructura independiente conectado con el área social por medio de la expansión semicubierta. Con el propósito de no interferir la continuidad visual de la casa con el verde se la implantó de modo perpendicular al volumen construido.
 
Casa Entre Árboles buscó fundirse con el bosque para gozar de sus aromas, texturas y visuales propias de su frondoso ambiente natural, tan potente y a la vez tan balsámico para los sentidos.
 
El volúmen superior simula flotar como una caja maciza y compacta sobre la planta inferior, de carácter más transparente y ligero.
 
La austeridad y honestidad de la materialidad pétrea empleada buscó garantizar perdurabilidad en el tiempo, mientras que la síntesis arquitectónica de sus plantas no representa más que el reflejo de un modo de vida semejante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>