0

Lucas y Hernández-Gil

Casa A12 . Madrid

Lucas y Hernández-Gil . Casa A12 . Madrid afasia (5)

Lucas y Hernández-Gil . photos: © José Hevia

CASA A12 is a duplex house in Madrid. It’s a deep space and originally very dark. The principal challenge of the project has been the light.

 

The Roman and Mediterranean house, introverted and organized around the impluvium, the atrium, the courtyard, merges here with the description that Gaston Bachelard gives of the house in his “Poetics of Space” from a phenomenological point of view, where the imagination augments the values of reality. In this way the stairs connect in the core of the house the two worlds, “cellar and garrett”, a transition that is visually reinforced with a chromatic duality inspired by Rothko’s color fields.

Different atmospheres have been linked in a play on perceptive contrasts where each room is a space simultaneously differentiated and flexible, where geometry, color and light configure an artificial interior landscape.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>