0

Cachão Tojal

Latino Coelho Apartments . Lisbon

Manuel Cachão Tojal . Latino Coelho Apartments . Lisbon afasia (1)

Manuel Cachão Tojal . photos: © Francisco Nogueira

This project is based on two practically symmetrical apartments located in the Picoas neighborhood in a typical building of an early 19th century Lisbon.

 

The purpose of the intervention, was to renovate the apartments without losing their identity and without compromise contemporary living and the improvement of technical characteristics.

In terms of space configuration, the idea was to open the living room to the kitchen you can through a circular opening, giving it more amplitude, fulfilling an initial premise to separate the social from the private area.

In terms of space configuration, it was proposed to open the living room to the kitchen through a circular opening with the height of the existing doors, giving more amplitude, since it was the initial premise to separate the social area from the private one.

The poetic representation of the circular opening, together with the bench, allows the experience of the space as a reflection space present in some “art deco” examples, as well as the Hi-Tech use inherent in contemporary life.
_

Project name: Latino Coelho Apartments
Architect: Manuel Cachão Tojal
Architecture Office: Manuel Tojal Architects
Completion date: October 2019
Built Area: 80 m2
Project type: Residential
State: Built
Finishings: Lioz Marble Stone, Pine wood, Brass, Manual Tiles.
Location: Lisbon, Portugal
Photographer: Francisco Nogueira
Constructor: Betalist
Carpentry: Carpinventosa

 Este projeto tem por base dois apartamentos praticamente simétricos localizados no Bairro de Picoas num edifício típico de uma Lisboa do início do Séc XIX.
A proposta de intervenção tem como objetivo renovar os apartamentos, sem perder a sua identidade e sem que para isso se ponha em causa a vivência contemporânea e a melhoria das características técnicas.
Em termos de materialidade a proposta assentou numa homogeneização dos espaços e num reforçar da identidade deste tipo de apartamentos, ao propor materiais típicos da época, como o pavimento de soalho de madeira, a pedra de Lioz e o azulejo manual. O espaço apesar de branco contrasta com todas as carpintarias verde pastel, cor típica da época e a chapa de latão pretende evidenciar, de uma forma quase cirúrgica, as incisões feitas nas paredes. 
Em termos de configuração do espaço, propôs-se abrir a sala para a cozinha através de um vão circular, conferindo mais amplitude, cumprindo a premissa inicial de separar o espaço social do privado.
A representação poética do vão circular, em conjunto com o banco, permite a vivência do vão como um espaço de reflexão presente em alguns exemplos “art deco”, bem como o uso Hi-Tech inerente à vida contemporânea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>