0

moarqs

DONADO 4432 HOUSING . Buenos Aires

moarqs . DONADO 4432 HOUSING . Buenos Aires afasia (1)

moarqs . photos: © Javier Agustín Rojas

This project is a small collective housing building in the city of Buenos Aires on an urban plot of 8.66 meters wide and 33 meters deep.
The project works with an independent concrete structure where columns and beams are hidden in the different wall enclosures such as the dividing wall and the interior divisions that organize the housing units. A vertical patio in the center of the plant organizes the circulation and access from an illuminated space with a tree in the center that will grow up every year and manifesting the cycle of the seasons from the change of color of the leaves. The material and color palette is very simple and seeks the greatest possible continuity between the interior and the exterior.

 

The search for a flat facade on the urban front produces the incorporation of the expansions into the volume itself by adding another “atmosphere” within the small rooms. These “interior” balconies are distributed in “tresbolillo” to reinforce the proposal of a plan without continuity solution. The façade is completely insulated and then protected with an aluminum cladding that materializes a 15cm deep fabric that reinforces the visualization of the metric of the module that conforms it and proposes a visual composition from the deep shade in the three steps of the balconies and the short shadow of the weft that makes up the lining (1). The other material with which the project is constructed are the reflections of the large glazed cloths that, far from being transparent, produce a reflective solid that varies all the time with the different types of light they receive throughout the day and are opposed to the deep shadow of the balconies.

(1) Short and deep shadow is a concept developed by profesor Dr. Arq. Gustavo Carabajal. FAU. UNR 

_

OFFICE: moarqs
Architect: Ignacio Montaldo, Arch.
Collaborators: Oscar Garcia, SofíaTomaselli, Angel Tundis, Christian Dragan, Archs.
Rendering: Jerónimo Bailat, Arch.
Models: Adele Guerri. Ayumi Oshiro, Archs.
Structure: German Comas, Eng. Fernando Saludas, Eng.
Soil study: Eugenio Mendiguren, Eng.
Planialtimetry: Roberto Gieschen, Agrim.
Sanitary Installation: Eduardo Gamulin, Eng.
Electrical Installation: Daniel Milito, Eng.
Lighting: Veronica La Cruz, Arch.
Thermo mechanical installation: Hector Parma, Eng.
Aluminum Carpentry: Fernando Aragona. Alucon.
Construction company: EDFAN S.A.
Developer: EDFAN Desarrollos.
Plot area: 287.15m².
Built Area: 796.39m².
Project date: 2015-2016.
Construction date: 2017-2019
Photography: Javier Agustín Rojas.

 Se trata de un pequeño edificio de vivienda colectiva en la ciudad de Buenos Aires en un lote urbano de 8,66mts de ancho por 33ts de profundidad. 
El proyecto funciona con una estructura de hormigón independiente en donde columnas y vigas están escondidas en los diferentes cerramientos murarios como la medianera y las divisiones interiores que organizan las unidades de vivienda. Un patio vertical en el centro de la planta organiza la circulación y los accesos desde un espacio iluminado con un álamo en el centro que irá creciendo cada año y manifestando el ciclo de la estaciones a partir del cambio de color de las hojas sumada a la diferencias en la luz del sol en cada ciclo. La paleta de materiales y color es muy sencilla y busca la mayor continuidad posible entre el interior y el exterior. 
La búsqueda de una fachada plana en el frente urbano, produce la incorporación de las expansiones hacia dentro del propio volumen agregando otro “ambiente” dentro de las pequeñas habitaciones. Estos balcones “interiores” se distribuyen en tresbolillo para reforzar la propuesta de un plano sin solución de continuidad. La fachada se aísla completamente y luego se protege con un revestimiento de aluminio que materializa un entramado de 15cm de profundidad que refuerza la visualización de la métrica del módulo que la conforma y propone una composición visual a partir de la sombra profunda en tresbolillo de los balcones y la sombra corta de la trama que conforma el revestimiento. El otro material con el que se construye el proyecto  son los reflejos de los grandes paños vidriados que lejos de ser transparentes, producen un solido reflectante que varía todo el tiempo con los diferentes tipos de luz que reciben a lo largo del día y se contraponen a la sombra profunda de los balcones. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>