0

BIG

2semesters 150entradas 150posts 2semestres

·

Glasir Tórshavn College . Tórshavn

BIG . Glasir Tórshavn College . Tórshavn afasia (1)

BIG . photos: © Rasmus Hjortshoj

 

Located on the undulating fjords of Faroe Islands, with views to the capital Tórshavn, the sea and verdant fells, Glasir seeks to harvest the efficiencies of combining Faroe Islands Gymnasium, Tórshavn Technical College and the Business College of Faroe Islands into one building for over 1,750 students, teachers, and staff.

Glasir retains the autonomy and individual identity for each of the three schools while creating ideal conditions for collaboration and learning to flourish — an incubator for innovation rather than a traditional school setting. Shaped by the internal needs of the students and teachers, Glasir is conceived as a stack of five individual levels that wrap around a central courtyard: one for each of the three institutions, one for food and faculty, and one for physical exercise and gatherings. The building is organized like a vortex, with each level opening up and the top levels radiating 30m / 100ft out towards the mountainous landscape.

The main entrance of the school is accessible from a dramatic bridge due to the steep slope of the site. Students and teachers are immediately welcomed by the large circular courtyard which creates a natural gathering point across all floor levels and academic interests.

Designed as an extension and interpretation of the natural landscape, the 32m diameter indoor courtyard with terraced steps provide generous, flexible spaces for group meetings, social events, and dining, as well as auditorium seating for larger events or announcements. Above, gigantic transparent skylights shelter the space from the wind and weather of the harsh Faroese climate while allowing abundant daylight into the atrium. The inner façades between the classrooms and courtyard are realized in colored glass, providing an intuitive overview of the different functions within the building.

Cascading across several levels, the stepped topography merges the multistory building into a single entity. At the top levels, the high school and business school cantilever towards the mountain-range and moorland landscapes, creating a building that opens towards the city in all directions. The outer backdrop to the stunning Faroese landscape surrounding the education center is always visible, from the courtyard and classrooms to the gymnasium and library.

The interior material selection of stone, cast concrete, and wood with different surface treatments form a natural canvas, while the exterior choice of glass and aluminum creates a neutral background to the school’s sculptural design.

Seen from outside, the exterior glass façades are mounted in a sawtooth shingle that allows the straight elements to form a soft circular shape and blend into the natural surroundings. Over time, grass planted on the rooftops will slowly grow to allow the education center to disappear into the Faroese landscape.
_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>