0

vora

can rosés temporary school . barcelona

vora . can rosés temporary school . barcelona afasia (1)

Vora Arquitectura. photos: © adrià goula

the building had been renovated for a municipal library more than 20 years before. the interior spaces were diaphanous.

 

the temporary use of the building is for a period of 3 years. for students of 3, 4 and 5 years old. after this period, the temporary school will be disassembled.
it is an alternative pilot test to prefabricated modules, which are a common system in similar temporary situations. in order to take advantage of disused buildings, we obtain lower investment cost and greater character and identity for the school.

the space is occupied by wooden division walls, with a modular design by 2cm thick pine wood slats, to be able to be manufactured and assembled quickly.
on the ground floor, the reception areas and the administration office, the dining room and a multipurpose room. the stage of it is placed in the center of the floor, and articulates all the spaces around.
on the first and second floors, two classrooms at the edges and a free space in between, for indeterminate uses that promote the application of new pedagogies and shared education between classrooms.

the temporary occupation of the building also required a playground, which was obtained by occupying the sidewalk in front of the building. a fence has been placed, done with a galvanized steel mesh, as transparent as possible. it is fixed to masonry benches that work as a foundation. these benches activate uses, both in the playground and in the sidewalk. part of the “enclosed” sidewalk has been depaved, generating spaces with permeable floors that we hope will end up being left once the fence is dismantled.
_

bb construmat 2019 awards/ spain, mention

address/ carrer déu i mata 57. barcelona
surface area/ 960 m2

project/ 2017
construction/ 2017-2018

project architect/ vora (pere buil, toni riba)
project team/ zoí casimiro, andrea salvador, maite gabilondo
services/ k2 consulting
budget control/ gerard codina

building coordination architect/ vora (pere buil)
building technical architect (coordination execition)/ gerard codina

contractor/ faus
client/ consorci d’educació de barcelona

 se trata de la adecuación temporal para escuela de la masía can rosés, en el barrio de les corts. el edificio había sido reformado hace más de 20 años para biblioteca municipal, las fachadas rehabilitadas y la estructura interior reconstruida. los interiores eran diáfanos, sin casi divisiones interiores.

la adecuación del edificio es para una duración de 3 años, mientras se proyecta y construye una escuela nueva en un solar cercano. para alumnos de 3, 4 y 5 años. después de estos tres años, la escuela se desmontará.
se trata de una prueba piloto alternativa a los barracones (módulos prefabricados de alquiler), habitual en situaciones similares. con el objetivo de aprovechar edificios sin uso, conseguir ahorro económico y al mismo tiempo dotar de mayor carácter e identidad propia a las escuelas en estas fases de temporalidad.

se ocupa el espacio con divisorias de madera, con un diseño modular a partir de tablones de madera de pino de 2 cm de grueso para poder fabricarse en taller y montar rápidamente (la obra se realizó en muy poco tiempo).
en la planta baja se localizan los espacios de recepción y administración, el comedor y una sala polivalente. el escenario de ésta, en el centro, articula los espacios a su alrededor. en las dos plantas superiores, dos aulas en los extremos y espacio libre en medio, para usos indeterminados, promoviendo la aplicación de nuevas pedagogías y educación compartida entre grupos.

la ocupación temporal de la escuela requería también de un patio de recreo, que se consiguió ocupando la acera delante del edificio. se colocó una valla con malla de acero galvanizado, muy transparente, fijada a bancos de obra que funcionan a modo de cimiento superficial. estos bancos también son activadores de uso del lado del patio, y también de la calle. se excavaron también algunas porciones de la acera, generando superficies con pavimentos permeables que esperamos que se acaben quedando cuando se desmonte la valla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>