0

HILDEBRAND

Hapimag Headquarters . Steinhausen

© Roman Keller

HILDEBRAND

HILDEBRAND has designed a striking new headquarters for Hapimag amidst the anonymity of the industrial estate in Steinhausen. The building offers flexibility which allows the company to fluidly adapt and adjust to future developments in the constantly changing world of office structures. It equally offers unique open spaces which provide a strong identity and encourages and facilitates interaction on all levels.

 

Creating a place of identity amidst anonymous industrial buildings

The core of the square office building is dominated by an enormous elliptical concrete ramp connecting all floors. This allows for a generously spaced open atrium flooded by natural light. It breaks the rigid office grid structure and allows for a highly sensuous spatial experience. The atrium and the sculptural ramp create open and playful spaces for meetings and communication, encouraging the informal exchange between all employees across hierarchical boundaries. The inner structure and floor plan of the new headquarters offers many possibilities for a highly flexible contemporary working environment.

Heating and cooling of the emission-free building is controlled by a heat pump system using the water of the nearby lake of Zug. The parking garage features openings on the outside walls, providing natural circulation of air without having to install an expensive air ventilation system. These financial savings could then be invested in improving the quality of the working spaces.

The positioning of the building on the northern perimeter along the motorway frees open space for a park towards the south. This generous landscape is open for employees and visitors alike and offers a quiet place of respite in the anonymity of this industrial zone. At the same time it is also a building plot reserve for the company, should they need to expand at any time in the future.
_

Hapimag Headquarters
Project information
location: Steinhausen | ZG
client: Hapimag
project description: new construction of an office building
procedure: 1. price, invited competition
general planner consortium: HILDEBRAND | GHISLENI PARTNER
architecture: HILDEBRAND
Project leader: Pascal Ryser (ph 11-21), Stefan Roovers (ph 31-51), Marion Ott (ph
52), Stephan Dietrich (ph 53)
Project team: Thomas Hildebrand, Daniel Sasama, Isabelle Schulz, Robin
Bollschweiler, Dominik Keller, Nora Klinger, Yuichi Kodai, Claudia
Maggi, Mikel Martínez Múgica, Kosaku Matsumoto, Michael Stünzi,
Geng Tian, Simon Würgler
construction management: GHISLENI PARTNER
specialists: Civil engineer: Ferrari Gartmann
Electric engineer: Hefti Hess Martignoni
HVAC engineer: Hans Abicht AG
Acoustics and building physics: Gartenmann Engineering
Fire protection planners: Hefti Hess Martignoni /
Braun Brandsicherheit AG
Fassade planning: Reba Fassadentechnik
Photographer: Roman Keller, Erica Overmeer
size: 6’750 m2 GF
Daten: Competition: 2014
Project Planning: 2014-2017
Execution: 2016-2018

 Ein überraschender Ort der Begegnung in der Industriezone

HILDEBRAND hat für Hapimag in der Anonymität der Industriezone von Steinhausen ZG einen identitätsstiftenden Hauptsitz entworfen und realisiert. Das Bürogebäude weist überraschende Begegnungszonen auf und erlaubt dem Unternehmen, flexibel auf künftige Entwicklungen zu reagieren.

In der Mitte des quadratischen Gebäudekörpers windet sich eine ellipsenförmige Betonrampe über alle Stockwerke hoch. So entsteht ein grosszügiges, natürlich belichtetes Atrium, das den strikten Büroraster bricht und ein sinnliches Erlebnis ermöglicht. Das Atrium und die skulpturale Rampe schaffen offene Begegnungs- und verspielte Kommunikationsräume, die den informellen Austausch zwischen den Mitarbeitern und Mitarbeiterinnen fördern. Die innere Struktur des neuen Hauptsitzes erlaubt verschiedene Raumeinteilungen und bietet eine zeitgemässe und flexible Umgebung für unterschiedliche Arbeitsformen.

Die Raumtemperatur des emissionsfreien Gebäudes wird durch eine Seewasserwärmepumpe kontrolliert. In der Parkgarage ermöglichen seitliche Öffnungen eine natürliche Luftzirkulation und den Verzicht auf eine teure Lüftungsanlage. Die dadurch freiwerdenden Mittel wurden in die Qualität der Arbeits- und Begegnungsflächen investiert.

Der quadratische Gebäudekörper grenzt im Norden direkt an die Autobahn. Südlich des Hauptsitzes befindet sich ein Park, der sowohl den eigenen Mitarbeitenden als auch externen Besucherinnen und Besuchern zur Verfügung steht. So ist mitten im Industriequartier ein lärmgeschützter Ort für schöpferische Pausen entstanden. Gleichzeitig stellt der Park für Hapimag eine Nutzungsreserve dar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>